Gulyásleves
Hozzávalók:
- 40 dkg marhahús
- 50 dkg krumpli
- 2 fej vöröshagyma
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db paprika
- fél zellergumó
- pirospaprika
- 1 db paradicsom
- 3 db babérlevél
- csipetke
- só
- bors
- zsír
Elkészítés:
A megtisztított, apróra vágott hagymát forró zsíron üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, de vigyázzunk, hogy oda ne égjen! A kockára vágott húst is beletesszük, majd addig keverjük, amíg ki nem fehéredik. Hozzáöntünk annyi vizet, hogy éppen ellepje, és hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot és paprikát.
Közepes lángon addig főzzük, amíg a hús puha nem lesz (kb. másfél óra). Ezután beletesszük a felvágott répát, a zellert, a babérlevelet, a köményt és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy kevés csípős paprikát is beletehetünk, ha szeretjük a pikáns ízeket. Ismét felöntjük vízzel.
Amikor már a zöldség is megpuhult, hozzáadjuk a felvágott krumplit és készre főzzük. Tálalás előtt még tehetünk bele csipetkét, majd ha megpuhult, levesszük a tűzről és a levesünk tálalásra kész!