Rizskoch
Hozzávalók:
- 30 dkg rizs
- 15 dkg kristálycukor
- 5 tojás
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanálnyi liszt
- 1,2 l zsíros tej
- 1 citrom
- 1 rúd vanília
- 1 nagy marék mazsola
- só
Elkészítés:
Az első lépésként gyakorlatilag egy tejberizst kell elkészítenünk. Ehhez fogunk egy lábast, beleöntjük a rizst és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. A rizst nagyjából puhára főzzük, majd hozzáadjuk apránként a tejet, éppen annyit amennyit felvesz. Ha már teljesen megpuhult, nem kell hozzá több tej. Ezután levesszük a tűzről és hozzáadjuk a vaníliát, a citrom héját, a cukrot, a mazsolát, és alaposan elkeverjük. Egy órára lefedjük és pihenni hagyjuk.
Ha letelt, a sütőt előmelegítjük kb. 200 fokra. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját krémesre keverjük a vajjal és hozzáadjuk a kihűlt rizshez. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd ez is mehet a rizshez óvatos mozdulatok kíséretében. Végül a lisztet is belekeverjük a masszába. Egy tepsit kivajazunk, kilisztezünk, majd beleöntjük a rizses krémet. Sütőben nagyjából 40 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, egy kis kanál porcukorral és házi baracklekvárral az igazi!