Fánk
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 3 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 5 dkg cukor
- 3 dl tej
- 2 db tojássárgája
- porcukor
- lekvár
Elkészítés:
Langyosra melegítjük a tejet, hozzáadunk egy evőkanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg az élesztő felfut. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a sót, a maradék cukrot és tejet, a puha vajat, majd a tojássárgákat is. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle és egy órán át kelni hagyjuk, lehetőleg meleg helyen letakarva.
Ha a tészta kb. a kétszeresére duzzadt, lisztezett felületre borítjuk és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Tetszőleges méretű pogácsa szaggatóval vagy pohárral vágjuk ki belőle a formákat. Olajat hevítünk és közepes lángon, fedő alatt sütjük ki a fánkokat. Amikor az egyik fele aranybarnára sült, megfordítjuk és fedő nélkül sütjük a másik oldalát is. Ezután kivesszük az olajból és papírtörlőn lecsepegtetjük őket. Tálaláskor porcukorral szórjuk meg a tetejét, ízlés szerint lekvárral kínáljuk. Jóétvágyat hozzá!