Almás sütemény
Hozzávalók (24 cm-es formához):
- 4 alma
- 20 dkg finomliszt
- 20 dkg cukor
- 20 dkg olvasztott vaj
- 2 tojás
- 1 rúd vanília kikapart belseje
- 1 csomag sütőpor
- kevés vaj és kristálycukor a forma kikenéséhez
Elkészítés:
A forma alját vékonyan kenjük ki vajjal, majd szórjuk be annyi kristálycukorral, amennyit a vaj meg tud tapasztani. A megpucolt, vékony szeletekre szelt almát szépen helyezzük el a tortaforma aljára, ugyanis az a titka a süteménynek, hogy a sütőben a cukor a vajjal karamellizálódik és egy fényes réteget képez majd az almaszeleteken, amit ha utána megfordítunk, a süteményünk teteje lesz. A tojássárgákat a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, finomlisztet, sütőport és kikapart vaníliabelsőt. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd forgassuk a masszába. Egy légies piskótaszerű tésztát fogunk kapni, amit öntsünk rá az almaszeletekre. Az előmelegített sütőben 200 fokon fél óráig süssük. Ha kivettük a sütőből, még melegen vegyük le a forma oldalát, a megsült tészta aljára fektessünk egy tálalótányért és egy határozott mozdulattal fordítsuk meg, így az alja kerül a tetejére. Hidegen vagy melegen is fogyaszthatjuk, és egy kis cukrozatlan tejszínhabbal mindig csodákat lehet tenni az elkészült süteménnyel.