Kakaós csiga
Hozzávalók:
Tészta
- 50 dkg finomliszt
- 1 tojás
- 2 dl tej
- 2 evőkanál tejföl
- 5 evőkanál kristálycukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál puha vaj vagy margarin
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
Töltelék:
- 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 4 evőkanál kristálycukor
- 4 evőkanál kakaópor
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és alaposan elkeverjük. A tészta többi hozzávalóját egy edénybe mérjük, hozzáadjuk az élesztős tejet, és elkezdjük összegyúrni a tésztát. Mikor összeállt, kissé ragadni fog, adjunk hozzá kevés lisztet. Lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Konyharuhával leterítve, kelesszük 20 percet, és amíg kel, készítsük el a tölteléket.
A töltelékhez a cukrot, a vaníliás cukrot és a kakaóport összekeverjük (ha akad otthon egy vanília rudunk, akkor a felének a magját kaparjuk a töltelékhez, nagyon kellemes ízt ad neki).
A megkelt tésztát, lisztezett deszkán lágyan átgyúrjuk, majd fél centi vékonyságúra és téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal és rászórjuk a kakaós tölteléket, majd a maradék vajat ráöntjük. Nem baj, ha nem sikerül egyenletesen, mert amikor feltekerjük, majd egyenletesen eloszlik.
A tésztát a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, majd 1,5-2 ujjnyi széles szeletekre vágjuk. Szeletelés! Tipp: fogjunk egy körülbelül 30 cm-es fogselymet, rakjuk a feltekert kakaós csiga alá, mérjük be, milyen vastagot szeretnénk szelni, és egy hurkot csinálva húzzuk meg a fogselymet. Egyszerű és nagyszerű módszer a tökéletes szeletek készítéséhez!
Egy nagy tepsit sütőpapírral bélelünk, majd a csigákat egymástól távol rátesszük. Forró sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Semmiképp ne süssük túl, mert kiszáradnak! Porcukorral megszórva, melegen tálaljuk.