Ünnepi kínálat a fővárosi piacokon
Strucctojás, mangalicasonka, liofilizált csoki – hol, mit, mennyiért kapunk húsvét előtt a piacokon?
Közeleg a húsvét, növekszik a roham a piacokon. Ha még elmaradásban van, megmutatjuk, hogy lesznek nyitva a piacok, és milyen árakkal lehet kalkulálni – még a szabolcsi különlegesség sárgatúró is kapható lesz a pesti piacokon.
Kezdjük az időtényezővel: minden vásárcsarnok nyitva tart nagycsütörtökön, március 28-án és nagyszombaton, március 29-én a szokásos nyitvatartási rend szerint. Nagypénteken, március 30-án minden fővárosi piac és vásárcsarnok zárva tart, kivéve a Fehérvári úti Vásárcsarnok Virágpiacát, ami nagypénteken is várja a vásárlókat reggel 7 és délután 2 között, olvasható a Budapest Vásárcsarnokai Kft. közleményében. Nagyszombaton tehát még intézhetjük a nagybevásárlást, nyitva lesznek a fővárosi piacok.
A fővárosi cég a termékek népszerűségébe is bepillantást enged: a szívsonka a sláger, de füstölt termékeket, tojást, kalácsot és friss zöldeket is vásárolhatunk az édességek és a húsvéti dekorációk mellé. A szívsonkát a darabolás módja különbözteti meg a többi sonka közül, az utóbbi időben érezhetően erősödik a vásárlói érdeklődés iránta, írja Földes Tamás, a kft. ügyvezető igazgatója. De kapható „hazai, hagyományos parasztsonka vagy gyors érlelésű termék, a különféle, tájegységenként más-más füstölt csülök, comb, tarja, karaj vagy a manapság divatos szívsonka, de lehet éppen olasz különlegesség is”.
A cég által működtetett hat vásárcsarnokban, hat üzletközpontban és egy piacon bőséges árukínálatot ígérnek a vásárlóknak, akár olcsóbb, akár drágább termékeket keresnek.
A SZÍVSONKÁTÓL AZ EMUTOJÁSIG – ÁRAK ÉS ÁRUK
És akkor mennyi is az annyi: a legolcsóbb gyors érlelésű kötözött sonka kilós ára a Nagycsarnokban 3498 forint, a tradicionálisan készített 3990 forint. A szívsonka árában nagyobb a szórás, 3498 és 6290 forint között változnak az árak minőségtől függően. A Kórház utcai, Óbudai piac elsősorban a füstölt áru kedvelőit célozza, itt füstölt csülök (2998-3590 Ft/kg), füstölt csülök csont nélkül (2900-3998 Ft/kg), füstölt tarja (4500-5600 Ft/kg), darabolt füstölt comb (4200-5980 Ft/kg) érhető el. Akik nem sertéssonkát szeretnének venni az ünnepekre, azok számára is lesz alternatíva: kapható lesz füstölt marhanyelv (3990-8500 Ft/kg), füstölt libamellfilé (16 998 Ft/kg), füstölt kacsamellfilé (12 000 Ft/kg), füstölt kacsacomb (9900 Ft/kg), füstölt pulykacomb (3300 Ft/kg) és füstölt csirkemell (4500 Ft/kg) is.
A prémium termékekért elsősorban a Fehérvári úti piacra érdemes ellátogatni, a cég szerint, itt bárányt és 24 hónapig érlelt pármai sonkát is lehet majd venni, például a szarvasgomba pehellyel megszórt pármai sonka kilója 14 999 forint lesz. A mangalicahúsból készült, különleges San Danielle sonkát 25 999 forintért mérik majd, a Pó völgyében gyártott, szabadtartású mangalicából készült Zvarina sonka kilója pedig 35 ezer forint, és itt csak az ár borsos, a sonka nem.
A tojás esetében méretétől függően alakulnak az árak, M-es méretet már akár 60 forintért, XL-es méretet 80 forinttól vásárolhatunk, fürjtojásból a 24-es kiszerelésűt 1490 forintért adják a Nagycsarnokban. A húsvét előtti napokban érkezik különlegességként a strucctojás és az emutojás is – írják.
Félkilós kávéházi fonott kalácsot 950 forintért vásárolhatunk, a gyümölcsös kalácsért 1100 forintot kell adni, a mazsolás, kakaós kalács 990 forint. Különlegesség a nyulas, tojásos mézeskalács figura, ennek darabját 1390 forintért adják. A Rákóczi téren húsvéti kalácskoszorút is vásárolhatunk, 740 és 1050 forint között. A kalács az Óbudai piacon lesz a legolcsóbb, ott már 670-ért is lehet majd kapni.
Nagycsütörtököt az utolsó vacsorára emlékezvén zöldcsütörtöknek is nevezik, mert a hagyomány szerint főleg friss zöld levelekből (csalán, spenót, sóska, saláta) készült ételeket fogyasztottak őseink.
A Bosnyák téri Vásárcsarnokban saláták (250-500 Ft/db), sóska (1680-2000 Ft/kg) és spenót (1298-2000 Ft/kg) is kapható lesz. Más zöldségek is lesznek, a hónapos retket 200-590 forint között, a fehér sörretek csomagját 500-790 forint között árulják, a jégcsapretek kilója 599 forint. Újhagymát 250-580 forint között találhatunk, a medvehagyma 500-600 forint, fejes salátát már 398 forinttól vásárolhatunk, a jégsaláta darabja 980 forint.
A húsvét kiemelt időszak a piacok életében, ilyenkor minden vásárcsarnokban további különlegességeket kínáló húsvéti vásár van. A Nagycsarnokban kézzel készített nyúlfigurákat, ujjbábokat is vásárolhatunk már 3500 forinttól kezdődően, valamint kapható csuhé szalmából készült asztali dísz, nyúlfigura, koszorú és ajtódísz is. Bemutatkoznak a Villányi borvidék Genius borcsalád borai és a Budapest 150. születésnapjára készült Budapest ANNO vörösbor, amelyet március 25. és 27. között Kadarnagyok (Buza Péter, Hirtling István) és Kadarnagysád (Saly Noémi) mutatnak be.
A kézi készítésű, liofilizált gyümölcsökkel és magvakkal egyénített csokoládékért 4290 forintot kérnek. A húsvéti díszcsomagolású táblás Stühmer csokoládé ára 1890 forint. A Fehérvári úti Vásárcsarnok virágpiaca mellett különleges húsvéti asztal- és lakásdíszeket, csokrokat, barkát, tulipánt kínál a Bosnyák téri Vásárcsarnok, a Fehérvári, a Kórház utcai és a Rákóczi téri Vásárcsarnok. A barka a Vámház körúton 2500, a barkakoszorú mérettől függően 6-8 ezer forint. A Bosnyák téren és a Fehérvári úton tulipánt (250-400 forint/szál), nárciszt (500-800/csokor) és jácintot (400-1800 forint/csokor) vásárolhatunk az ünnepi asztalra.
A Tétényi úti Vásárcsarnokban a Retro Jolika Büfében sárgatúrót is lehet majd vásárolni, a különleges készítményt Szabolcsban a sonka mellé fogyasztják. Emellett a Nagycsarnok, a Bosnyák téri, a Fehérvári úti és a Rákóczi téri Vásárcsarnok vendéglátósai is helyben fogyasztásra vagy elvitelre készített, finom ételekkel várják vendégeiket.
Végül, de nem utolsósorban nem csak húsvéthoz kapcsolódóan várja vásárlóit az Ecseri úton a Használtcikk-piac is, amely minden szombaton, így nagyszombaton is várja a vásárlókat a Használtcikk Szabadpiacon található régiségekkel, különleges árukkal.
Megosztás