2021. február 26.
Gombák kereskedelmének szabályozása Magyarországon II. rész – Történeti áttekintés
Majdnem 30 évvel később, 1982-ben hozták meg az új rendeletet (16/1982. (XII.30.) EüM rendelet), ami abban is különbözött az előzőtől, hogy kiterjedt a termesztett gombákra is, ha a termesztett gombáról nem volt származási igazolás, ugyanúgy kellett tekinteni rá, mintha vadon termő gomba lenne, tehát csak gombavizsgálati igazolással lehetett árusítani.
A rendeletben meghatározták, hogy a szárításra szedett szabadon termő gombát friss állapotában kell minősíteni, (ez előző rendelet erről nem rendelkezett) illetve előírta, hogy magánszemély szárított gombát lakossági fogyasztásra csak gombaszárítási tanfolyam elvégzését követően, vagy ilyen bizonyítvánnyal rendelkező szakértő alkalmazása mellett árusíthat.
Változás volt még, hogy alapfokú tanfolyam helyett középfokú szakellenőri tanfolyamot írtak elő, illetve két gombafaj esetén (Gyűrűs – és Csoportos tuskógomba) előírták, hogy jól láthatóan a gombatétel mellett „20 perc főzés után fogyasztható” feliratot kellett elhelyezni. A másik fontos változás volt, hogy az árusítható fajok listájára sokkal több faj került fel, mint amit a korábbi rendeletben előírtak.
Az árusítható fajok listáján kívül árusításra, kérelem alapján lehetett más fajt is árusítani.
Ebben a rendeletben már előírják, hogy – amit legelőször a szakellenőrök társadalmi munkában végeztek – a hely igények figyelembevétele mellett a szakellenőrnek lakossági szaktanácsadást is kell végeznie, illetve a tanácsadást hét végén és ünnepnapokon is biztosítani kell.
Ezt követően ismételten mintegy 30 évvel később született meg a jelenleg érvényben lévő szabályozás.
A gombák forgalomba hozataláról több törvény, rendelet is határoz, amelyben elrendelik, hogyan, milyen módon, milyen feltételek mellett értékesíthető a vadon termő gomba az ország vásárcsarnokaiban és piacain.
A gombakereskedelem része az élelmiszer-kereskedelemnek, az élelmiszerkereskedelmet pedig az élelmiszerekről szóló törvény szabályozza.
Ez a törvény 2008. szeptember 1-jén lépett életbe (2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről), ami lehetővé tette a vadon termő gombák forgalomba hozatalát, de nem szabályozta azok begyűjtését, illetve árusítását.
Ennek a törvénynek egy végrehajtási rendeletével azonban hatályon kívül helyezték a gombával kapcsolatos közegészségügyi szabályokról szóló 16/1982. (XII.30.) EüM rendeletet, így közel mintegy négy évig a gombák forgalomba hozatalára nem volt érvényes szabályozás.
A mintegy négy évi rendelet által nem szabályozott állapot után az új szabályokat 2011. november 10-én hirdették ki, ez pedig a 107/2011. (X.10.) VM rendelet az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról, amely 2011. november 25-én lépett hatályba, igen nagy számban kibővítve az árusítható fajok listáját.
A történeti áttekintés folytatása az alábbi linken:
Gombák kereskedelmének szabályozása Magyarországon III. rész – A jelenleg érvényben lévő szabályozás
Abrudán Barbara
Megosztás