Gombaismertető
Köszöntjük látogatóinkat!
Ez az oldal azzal a céllal készült, hogy a leggyakoribb ehető és mérgező gombákat, mutassa be az olvasónak.
Ez a bemutatás azonban nem azonos a megismertetéssel, hiszen egy fényképen nem érzékelhető egy-egy gombafaj teljes változatossága, azokat csak a gyakorlatban lehet valóban alaposan megismerni.
Hazánkban több mint három és fél ezer nagygomba faj él. Ezek között nagyon sok az ehető, értékes faj. A gombákból változatos, fehérjékben, ásványi sókban, vitaminokban gazdag, ugyanakkor energiaszegény ételek készíthetők, tehát a modern táplálkozásnak kiválóan megfelelnek. Egy átlagos gombatermő évben sok százezer kilogramm ehető gomba terem vadon, amelynek nagyobb részét senki nem gyűjti be, nem hasznosul. Ennek legfőbb oka, hogy az emberek alig vagy egyáltalán nem ismerik a gombákat és tartanak a gombamérgezés veszélyétől.
Adjon kedvet ez a bemutatás a gombagyűjtéshez, a sokféle ízű, illatú kitűnő gomba elkészítéséhez, felhasználásához. De ezek után senkiben se alakuljon ki az az elképzelés, hogy most már biztonságosan azonosítani tud egy-egy fajt. A mérgezés veszélye nélkül csak úgy gyűjthetjük, hasznosíthatjuk azt a sok gombát, amely az erdőkben, mezőkön, kertünkben terem, ha a gombagyűjtés szabályait mindig betartjuk:

1. Minden alkalommal mutassuk be gombaszakértőknek a gyűjtött gombát, és csak az általa ellenőrzött példányokat együk. A gombagyűjtéshez elegendő szakismerethez bárki hozzájuthat, ha elvégzi a gombagyűjtői tanfolyamot.

2. A gombát mindig kosárba - kisebb mennyiséget papírzacskóba - gyűjtsük, mert műanyag dobozban, zacskóban befülled és tönkremegy.

3. Csak a fiatal, egészséges, tiszta gombát szedjük le.

4. Az ellenőrzött gombát lehetőleg a gyűjtés napján fogyasszuk el, szellős, hűvös helyen tárolva is legfeljebb másnapra tehetjük el.

5. Az elkészített gombaételt még hűtőszekrényben se tároljuk másnapig vagy tovább. A frissen szedett, megtisztított, nyers gomba vagy a kész gombás étel kizárólag mélyhűtött állapotban, mínusz 18-20 °C-on tartható el sokáig.

6. Vannak olyan gombafajok, amelyek csak alaposabb, 20 perces főzés után fogyaszthatók. Erre a gombát vizsgáló szakértő mindig felhívja a figyelmet.

7. A gombák felismeréséhez, minősítéséhez, elkészítéséhez számos babona fűződik. Ezek félrevezetőek, csak a szakismeretben bízzunk! A képek a gombák legtöbbjét természetes nagyságban mutatják be, ezért méreteket nem olvashatnak a szövegben, csak ott, ahol az eredetihez képest kisebb a gombakép.

Ha ezen oldal segítségével úgy telik meg a gombagyűjtő kosara, hogy abból ellenőrzéskor sokkal kevesebb ehetetlen, vagy mérgező gombát szed ki a szakértő, és sokkal több marad a konyhára, mint eddig, akkor már megérte ezt az oldalt összeállítani. Az itt nem talált gombákból igen sokat, több mint ezer fajt a Gombaválogató 8 kötetében az érdeklődő megtalálja.
Ehető és mérgező gombák összehasonlítása
A következőkben 20 gyakori ehető, a piacokon árusítható vandontermő gombát mutatunk be. Melléjük állítjuk azoknak a mérgező fajoknak a képét, melyekkel könnyen összetéveszthetők. Első pillantásra valóban nagy lehet a hasonlóság az ehető és mérgező gombafaj között, de ha figyelmüket azokra a különbségekre vetik, melyeket kiemelünk, úgy az elkülönítés már könnyebben megy.
Ehető gombák
Mérges gombák


Varrashátú galamgomba
Gyilkos galóca
Erdőszéli csiperke
Fehér galóca
Mezei szegfűgomba
Parlagi tölcsérgomba
Lila tölcsérpereszke (Lila pereszke)
Retekszagú kígyógomba
Fenyves csiperke
Mérges pókhálósgomba
Sárga rókagomba
Világító tölcsérgomba
Piruló galóca
Párducgalóca
Császárgalóca
Légyölő galóca
Tövisalja döggomba (Tövisalja gomba)
Nagy döggomba
Lomberdei csiperke
Téglavörös susulyka
Erdei szegfűgomba
Büdös őzlábgomba
Piruló nagyőzlábgomba (Piruló őzlábgomba
Mérgező nagyőzlábgomba
Téli fülőke
Sárga kénvirággomba
Ízletes tőkegomba
Fenyves turjángomba
Gyűrűs tuskógomba
Vöröses kénvirággomba
Aranyos galambgomba
Hánytató galambgomba
Rizike tejelőgomba
Vörösbolyhos tejelőgomba
Nyári vargánya
Epeízű tinóru
Ízletes kucsmagomba
Vörösbarna papsapkagomba
Bimbós pöfeteg
Nyeles áltrifla
Kalendárium

2020. március 29.
vasárnap
Auguszta napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Túrókrémmel töltött őszibarack

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok