Ez a cikk 10 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A megunhatatlan banán

2009-12-02

A téli vitaminínséges időkben a CSAPI piacait járva a vásárlásnál érdemes a banánnak megkülönböztetett figyelmet szentelni. Nem éppen a legolcsóbb déli gyümölcs, legtöbb helyen 300 forint körül mérik kilóját, ám értékei miatt bőségesen kárpótol az anyagi megterhelésért. Ha ugyanis ránk tör a fáradság, fakó az arcszínünk, kicserepesedik a szánk, netán hullik a hajunk, nehezen birkózunk a stresszel - minderre kapóra jöhet ez a sokoldalú finomság.

A táplálkozás tudósai gyakran vitatkoznak róla, hogy a banán hizlal-e, vagy sem. Eldöntéséhez tanácsos banánt enni, mert abban egyetértés van: segít a gondolkodásban, serkenti a memóriát, javítja a koncentrációs készséget. Mostanság éppen a fogyasztó hatásra esküdők kerültek többségbe. Álláspontjuk szerint, igaz ugyan, hogy a banánban sok a szénhidrát, viszont alacsony a kalória és még kisebb, alig 0,6 százalékos a zsírtartalma. Szerintük például a szőlő, vagy a cseresznye inkább hizlal. Az egészséges táplálkozásra különösen ügyelő japánok - akiknél az átlag életkor 80 fölött van - mostanában ki is dolgoztak egy banánon alapuló fogyókúrás módszert, ami gyorsan terjed a távoli országban. A csodakúra igen egyszerű és mentes az önsanyargatástól: reggelire egy banánt és egy pohár vizet kell lenyelni. Egész nap bármi ehető, iható, kivéve édességek és alkohol, vacsorázni pedig este 8 óra előtt ajánlatos. E diétával állítólag röpke négy hét alatt akár 5 kiló súlyfeleslegtől is megszabadulnak az emberek a felkelő nap országában. A kúra hatását szakemberek kétségbe vonják, viszont a banánfogyasztás többszörösére növekedett Japánban, gyakran hiánycikknek számít a piacon.

A banán, mint természetes gyógyszer tele van káliummal, kalciummal, sok benne a cink és a B vitamin. A triptofán nevű aminosav révén az alvászavar elűzését segíti elő. A benne rejlő A, C és E vitamin az öregedés folyamatát lassítja. Mivel lúgtöbbletet tartalmaz, hozzájárul a szervezet savháztartása egyensúlyban tartásához, ami pedig az általános jó közérzet egyik fontos feltétele.

Kalendárium

2020. április 10.
péntek
Zsolt napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges rétes (16 szelet)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok