Ez a cikk 10 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A természet áldása: itt az egészségmegőrző sütőtök szezonja

2009-10-28

"A szükség leleményessé tesz"- tartja a régi mondás. Aktualitását mi sem bizonyítja ékesebben, mint a sütõtök iránt a CSAPI piacain tapasztalható, fokozódó kereslet. E szerény "kobakos" zöldségféle mára ugyancsak felértékelõdött. A kosztpénz beosztásával viaskodó háziasszonyok felismerték, hogy ez az olcsó finomság bõségesen ellát vitaminokkal, élelmi rostokkal. Ennek alapján akár drágán is mérhetnék, de kilóját általában csupán 200 forint alattira kóstálják az árusok. 

E zöldség konyhai remekek egész sorát adja. Varázsolható belőle krémleves, torta, sütemény, sütőtökös-gesztenyés rétes, sütőtökös tészta. Van, aki éppen a túróval töltött sütőtökre, vagy a spenótos-sütőtökös salátára esküszik. A kemencébe helyezett sütőtök illata önmagában is örömforrás.

A sütőtök mellékterméke, a tökmag is értékes, finom, rágcsálnivaló. Különösen férfiaknak ajánlható, mert a benne rejlő telitett és telítetlen zsírsavak jóvoltából véd a prosztata megbetegedéstől. Növeli a testi, szellemi teljesítményt. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, általa nagyobb az esély a szívinfarktus elkerülésére. Az agyér-elmeszedés ellen is ajánlható a rendszeres tökmag, vagy a hidegsajtolással előállított tökmagolaj fogyasztása.

Mindebből leszűrhető: mielőtt a patikába indulnánk különféle méregdrága pirulákért, érdemes a piacon alaposan körbenézni. A hazai földeken megtermő bőséges zöldség-gyümölcs választékban mindig találhatunk magunk és családunk egészségét megőrző, a bajok megelőzésére kínálkozó természeti áldásokat, mint például a sütőtök.

Kalendárium

2020. március 29.
vasárnap
Auguszta napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Túrókrémmel töltött őszibarack

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok