Ez a cikk 10 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

’Kiböjtöltük…’

2009-06-26

Mondhatják a rendszeresen gombát gyûjtõk, hiszen a tavasz beköszönte óta alig fordult elõ jelentõsebb vadon termõ gomba. Az ország egyes területein –különösen a Dunántúl egyes részein –, gyakrabban esett az utóbbi hónapban, itt már meg-meg indultak a gombák, ám a fõváros környékén szinte semmi sem akadt.Nos, az utóbbi napok egymás után esett csendesebb esõi már elõrevetítik a következõ hétvégére az eddig „várakozó” gombák megjelenését.

Jelenleg még inkább a szárazságot jobban toleráló gombák fordulnak elő nagyobb számban (pl. Galambgombák), azonban várható a közkedvelt Nagy őzláb, Vargánya és Rókagomba jelentősebb mennyiségben történő megjelenése.

 

Ne feledjük, nem csak az ehető gombák kedvelik a meleg és esős időjárást hanem a Magyarországon igen súlyos gondokat okozó Gyilkos galóca is! Természetesen az ehető gomba is okozhat meglepetéseket mivel a gombalegyek és szúnyogok is versengenek a gombákért, ahol rohamtempóban fejlődnek utódaik és azok „megcsócsálják” az általunk is csemegeként gyűjtött fajokat.

 

Amennyiben a napokban betérünk kedvenc piacunkra, láthatjuk, hogy már megjelentek a vadon termő gombák kisebb nagyobb kupacai, jelezve, hogy a gyakori gyűjtők időben átnézték a megszokott helyeiket és bizony esetenként jelentősebb mennyiséget is találtak.

Kalendárium

2020. április 09.
csütörtök
Erhard napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges fasírt (kb. 25 darab)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok