Ez a cikk 10 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Krumpli - úgy is, mint pityóka, vagy földiparadicsom

2009-06-24

Itt van az újkrumpli szezonja! A CSAPI piacain kilónként 200 forint körüli áron vásárolható meg a burgonya.

A világ negyedik legfontosabb élelmiszerenként elkönyvelt burgonya karrierje nehézkesen indult. Akár a kukorica, a paradicsom és a paprika, Dél-Amerikából került Európába, valamikor a középkor derekán. Sokáig dísznövényként locsolgatták, nem is gondolva rá, hogy a gumója ehető. Később sem becsülték sokra elődeink, a disznók elé vetették. Sokfelé még féltek is tőle, mert az a hír járta, hogy betegségeket terjeszt. Állítólag egyszer katonák unalomból a tábortűzbe dobtak néhány szem krumplit és az ínycsiklandó illat legyőzette velük a félelmet. Az 1700-as évek éhínsége idején terjedt el igazán, amikor a gabonát helyettesítették krumplival. Nálunk Mária Terézia gyorsította fel beépülését az étkek közé, egy 1767-es rendeletben parancsba foglalva a burgonya termesztését elsősorban Erdélyben. Bizonyos Rátz Zsuzsanna nevű miskolci konyhaművész 1816-ban adta ki receptes könyvét, amelyben 100 féle, krumpliból készült ételhez igyekszik kedvet csinálni.Ma az Európai Burgonyakutatók Szövetsége szerint a magyar kutatók jó munkát végeznek, több mint 60 különböző hazai nemesítésű burgonyafajtát állítottak elő a választék bővítésére. Szinte sosem hiányzik a napi étrendből. A héja értékes tápanyagok tárháza. A krumpliban sok a C vitamin, ám minél több szeletre vágjuk, annál több vitamin illan el belőle a levegő hatására. Sok benne a kálium. Azonban legtöbben nem emiatt szeretjük. Hanem, mert mi is lehet finomabb a rósejbninél, vagy a legegyszerűbb krumplifőzeléknél? Talán csak a krumplistészta salátával.

Kalendárium

2020. április 08.
szerda
Dénes napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges fasírt (kb. 25 darab)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok