Ez a cikk 10 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hajdan csak a királyok ehették - Spárga, ami nem drága!

2009-05-28

A zöldségektavaszi tobzódása közepette is szembetűnő a CSAPI piacain a standokon sokfelé kínált spárga. Ez a különlegesség nagyobb figyelmet érdemel. Finom, könnyű, a reformkonyha értékes alapanyaga lehet és az ára is megfizethető.

Valaha, amikor még vitaminokról nem is hallottak elődeink, nagy becsben tartották a spárgát. Már az egyiptomi piramisépítők is belőle gyűjtöttek erőt a hatalmas kőtömbök mozgatásához, tőlük a görögökön keresztül terjedt el Európában. Amit most egy kispénzű háziasszony is megvehet a piacon, az a spárga néhány évszázada még a királyok, hercegek, kiváltságosok eledeleként, a lakomák részeként került az asztalra. Például az ínyenc XIV. Lajos egyenesen megkövetelte, hogy naponta szolgálják fel neki ezt a zöldséget. Manapság itthon évek óta 1000-1500 hektáron termesztik a spárgát, elsősorban a Homokhátság vidékén. Többféle modern eljárás segíti az ezzel foglalkozó gazdákat, csepegtető öntözési rendszer, a napfényt begyűjtő fekete fólia, permetezés tartozik e körbe. De a spárga így is nagyon sok kézi munkát igényel. A spárga az egészségünk megőrzéséhez szinte kulcsfontosságú táplálék. A népi gyógyászatban régóta gyulladások csökkentésére, fájdalmak mérséklésére nagy becsben tartották. Igencsak gazdag ásványi anyagokban, kalcium, vas, kálium, foszfor rejlik a zsenge szálakban. Mivel lúgos kémhatású zöldségről van szó, eredményesen fogyasztható a savasság ellensúlyozására. Magas C, E, A, és K vitamin tartalma miatt természetgyógyászok várandós anyukáknak különösen ajánlják a spárgát. A spárga a vesekő feloldását is segíti, tisztítja a vért, jót tesz a bőrnek, még az ekcéma ellen is hatékony lehet. A spárgából finomságok egész sora készíthető. Sült húsokhoz, sonkához jó körítést ad, ezzel a karcsúság megőrzéséhez, a felesleges kilóktól történő megszabaduláshoz is ajánlják a szakemberek. A konyhapénzen spóroló háziasszonyok pedig percek alatt összeüthetik a garantáltan sikert arató, egyszerű tojásos spárgasalátát. Ehhez a spárgát enyhén ecetes sós vízben megfőzzük, pároljuk, feldaraboljuk. Főtt tojás darabkákkal összekeverjük és foghagymás, tejfölös öntettel nyakon loccsantjuk. Könnyű, laktató és még XIV. Lajos is megnyalná utána fenséges ujjait.

Kalendárium

2020. április 08.
szerda
Dénes napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges batyu (12 darab)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok