Ez a cikk 11 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Friss idei húsvéti sonka tavalyi áron - Élénkülő forgalom, bőséges ünnepi kínálat a CSAPI piacain

2009-04-04

 

Húsvét előtt élénkül a forgalom a CSAPI piacain, megindult a roham az ünnepi sonka beszerzésére. Kereskedők állítják: a leghatásosabb vendégcsalogató a megbízhatóan jó minőség, az elfogadható árak és a megszokott barátságos légkör. Egy gyors felmérés szerint a bevásárlásra készülődök ezen szempontokat idén a gazdasági megszorítások közepette még alaposabban mérlegelik. Meglepő az eredmény: mind több ember fordít hátat a nagy bevásárlóközpontoknak és köt ki a hagyományos piacokon, csarnokokban.

Annál is inkább, mert az árak a tavalyihoz hasonlóak, infláció, devizaszorzó ide, vagy oda hozzávetőleg annyiért kínálják a sonkát, mint egy évvel ezelőtt. Például a Fehérvári úti Vásárcsarnokban a kötözött sonka kilójához már 1298 forintért hozzá lehet jutni, a nem kötözött sonka pedig 1698 forintba kerül. Az őstermelők úgynevezett parasztsonkája ugyan 2600 forint, ám ezen húsvéti finomság akár hónapokig is eláll. Előkészítése is sok babra munkával jár. A gazdák a húst egy hónapon át sóban, majd 2 hónapig páclében pihentetik, ezután jön az egy héten át tartó füstölés, amíg a csábító illatú "egy szelet sohasem elég" ízvilágot elő nem varázsolják belőle a hozzáértő mesterek.

Lényegében azonos, vagy azt megközelítő áron tornyosulnak a hazai készítésű sonkahegyek a Nagycsarnokban, a Rákóczi téri Vásárcsarnokban, a Bosnyák téri Piacon és a többi CSAPI egységben, ahol több 1000 tonna finomság vár vevőre. Az ünnep előtt a hatósági állatorvosok is gyakrabban ellenőriznek, de szerencsére nem merült fel kifogás, kiváló a sonkák minősége.

A sonka mellett a tojás ára sem szökött az egekig, hanem az elmúlt évihez hasonlóan alakult: 28-35 forint körül lehet a piacokon beszerezni. Ajándékozásra, a locsolkodók fizetségére pedig a kézművesek festett tojást árulnak a csarnokokban.

A húsvéti asztalról a kalács sem maradhat el, ebből a pékáruból is bőséges a kínálat. A CSAPI legtöbb piacán 3-4 árusítóhelyen is ott mosolyog a foszló, illatozó, friss kalács a pultokon. Gyakori, hogy a családi ebédhez húsvéti báránnyal rukkol elő a háziasszony. E finom húsból is gazdag a választék. A bárányhús kilója 1000 forint körül mozog, amíg a zsengébb hús 2900 forintért kerülhet az ünnepi asztalra.

Kalendárium

2020. április 08.
szerda
Dénes napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges fasírt (kb. 25 darab)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok