Ez a cikk 11 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Viszonylag olcsó, vitaminban gazdag, karcsúsító finomság - Fedezzük fel a kelbimbót

2009-04-04

 

Mielőtt a tavaszi fáradtság végképp erőt venne rajtunk, érdemes a CSAPI valamelyik piacán kalandozva kísérletet tenni kevésbé "bejáratott" zöldségek felfedezésére. A siker nem marad el: valóságos felvillanyozó hatása lehet a kelbimbónak. Ez a káposzta kicsinyített másaként a standokon szerénykedő, jelentéktelen külsejű aprócska zöldség egy valóságos kincs, ami mellett eddig gyakran közömbösen mentünk tovább. Pedig tele van vitaminnal, olcsó, degeszre ehetjük magunkat belőle, mégsem hízlal és egy sor étel könnyű köreteként tálalható.

A kelbimbó történelmi háttere is sok érdekességet takar. Valamikor a középkorban Belgium kertjeiben kezdték termeszteni, itt ugyanis egyre gyarapodott a népesség, a termőföld viszont zsugorodott. A délen már ismert, de nem sokra tartott kelbimbó e tájon felértékelődött, mert kis területen viszonylag bő termést hozott. Hamarosan Amerikába is eljutott ez a hasznos kis zöldség. A hajósok vitték magukkal, nehogy a hosszú úton skorbutot kapjanak az egysíkú étrendtől. Ma már Angliában, vagy Amerikában a karácsonyi sült pulyka elengedhetetlen körete a kelbimbó, ami éppúgy hozzátartozik az ünnepi étrendhez, mint nálunk például a bejgli.

A kelbimbó igen gazdag vitaminokban, nagy mennyiségben tartalmaz B, C és K vitamint, béta-karotint. Bőségesen felhalmozódik benne a szervezetünk számára nélkülözhetetlen magnézium, foszfor, nátrium, vas, kén és króm. Ezért a rák megelőzésében, az immunrendszer erősítésében, a tavaszi megfázás elkerülésében is szerepe lehet. Rendszeres fogyasztása hozzásegít a karcsúság megőrzéséhez is.

Főzve, párolva, levesbe, főzelékként, más zöldségekkel vegyesen egyaránt ételek egész sora készíthető belőle. Mesterszakácsok szerint köménymaggal, szerecsendióval érdemes megbolondítani, de ügyeljünk rá, nehogy túlfőzzük, mert elveszítheti vitamintartalmát.

Kalendárium

2020. április 08.
szerda
Dénes napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges fasírt (kb. 25 darab)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok