Ez a cikk 11 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Influenza elhárító vitaminbomba: a cékla

2009-01-31

Jön az A típusú influenza, ami ellen a védőoltás elmulasztói akár a tudatosabb táplálkozással is védekezhetnek. Tehát irány a piac, ahol összeválogathatjuk a család számára az ebédre való legfontosabb alapanyagokat. Közülük is a tél egyik sláger vitaminbombája a cékla lehet. Ez a standokon szerényen meghúzódó zöldség ugyanis nagyobb megbecsülést érdemelne.

A répafélékhez tartozó cékla ősidők óta, különösen a vitaminínséges téli időkben az egészség megőrzője lehet. A céklalé elűzi a náthát, az influenzát, gyorsítja a szervezetből a salakanyagok, így a mérgek távozását, ami eleve jobb közérzetet teremt. Tele van hasznos ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és kutatások szerint még a gyomorrák megelőzésében is lehet szerepe. Erősíti az immunrendszert. A szépség megőrzését is szolgálhatja, mivel segít a karácsonyi nagy bejgli-evészet során felszedett plusz kilóktól megszabadulni és a bőrnek is jót tesz. Enyhe hashajtó hatása is lehet. Sokan a levelét eldobják, holott ebből finom saláta, vagy főzelék készíthető, ami által a konyhapénz egy része a zsebünkben maradhat.

A cékla jó tulajdonságai közé tartozik, hogy hozzájárul a vörösvérsejtek regenerálásához, így a vérszegényeknek ajánlott, csakúgy, mint a magas vérnyomással bajlódóknak. Ismerik májbetegségek kezelésénél is. Kis túlzással egész patikányi gyógyszer váltható ki általa. A népi gyógyászatban hosszú évszázadokon át olyannyira becsben tartották, hogy például a középkorban Nagy Károly rendeletben doboltatta ki kötelező termesztését a porták körül, hogy minden családban kéznél legyen ez az olcsó gyógynövény. Persze a céklát akkor még nem szorították háttérbe a drága vitaminokat ajánlgató nagy gyógyszergyártó világcégek hirdetései.

Többnyire savanyúságként ecetes, cukros lében fogyasztják, holott nyersen, citrommal, almával összekeverve, borssal megbolondítva egészséges, finom csemegét tálalhatunk szeretteinknek. Érdemes havonta egyszer céklanapot tartani, ami által valósággal megpendül a szervezetünk.

Számtalan konyhai remekmű készíthető belőle. Közülük kevésbé ismert például a sült cékla, amelyet joghurtba mártogatva lehet eszegetni. Megunhatatlan a lengyeleknél tökélyre vitt céklaleves és az egyszerű vajas kenyér néhány céklaszelettel feljavítva.

Kalendárium

2020. április 08.
szerda
Dénes napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges batyu (12 darab)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok