Ez a cikk 11 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Szmogriadó alatt: több káposztát az egészség megőrzéséért!

2009-01-22

A téli hétköznapok szürkeségét feloldhatja a több mint 300 étel alapanyagául szolgáló sokoldalú káposzta. A CSAPI piacain ma is gazdag belőle a kínálat és az ára is pénztárcabarát. Főként, ha tudjuk: vitaminok sorát tartalmazza és a szmogos levegőben megterhelt légutak megbetegedését is gátolhatja. Csökkenti a légzőszervi rák kialakulásának kockázatát.

Reményi Mária Lujza, a Kertészeti Egyetem adjunktusa szerint az alma, a csipkebogyó és a káposzta összetevőinek tudományos vizsgálatából a káposzta bizonyult a legértékesebbnek. Magas C vitamin tartalmával a csipkebogyót is lepipálta.

A káposztát már több ezer éve is termesztették a Földközi-tenger vidékén élt ősök, jóval azelőtt, hogy eleink a Kárpát-medencébe érkeztek. A magyar portákat feldúló tatárok még aligha pusztíthatták el a kertben termesztett káposztát, mert az első írásos feljegyzések e zöldségről csak a 16. századból maradtak ránk. Nagyobb méretekben az 1800-as években a bolgár kertészek jóvoltából költözött be a napi konyhába. A híres vecsési savanyú káposzta mégis gróf Grassalkovich Antal nevéhez köthető, aki a török időkben elnéptelenedett Vecsés-pusztára 1786-ban 50 német családot telepített. Ők hozták magukkal a káposztatermesztés, savanyítás tudományát, amit az utódok azóta is tökéletesítenek. Erről meggyőződhet minden vásárló, aki megfordul a csarnokok, piacok káposztáshordóinál.

A káposzta egy valóságos vitaminbomba. A népi gyógyászatban régóta hörghurutos megbetegedésekre, bőrgyulladásokra használják. A benne rejlő kálium a szívet erősíti, a kalcium - főként gyerekeknél - a fogak, csontok fejlődésére van jó hatással, illetve kedvező a vérképzésre. Magas rosttartalma segíti az emésztést, tisztítja a szervezetet és jót tesz az immunrendszernek is. A szépség megőrzésében is szerepet kaphat, segít a bőr rugalmasságágának megtartásában. Fogyókúrázóknak is javallott. A káposzta leve viszont fokozza az étvágyat és mivel enyhe hashajtó, tisztítja a gyomrot és a beleket. A nyers káposzta a legjobb egészségvédő a vitaminínséges téli hónapokban.

Finomságok végeláthatatlan sora süthető, főzhető káposzta felhasználásával. A megunhatatlan káposztás cvekedlin kívül a legvisszafogottabb háziasszony is mindig sikert arathat a többször felmelegített töltött káposztával. Sokak kedvence a húsos, a rakott, a veszprémi rucás káposzta, vagy Krúdy Gyula által az irodalomban is rangot szerzett székelykáposzta. Párolt változatainál többek között az almás-vöröskáposzta, a böjtös és a füstölt libacombbal társított vöröskáposzta alkothat maradandó gasztronómiai élményt. A tészták is ínycsiklandóak lehetnek káposztával megbolondítva, közöttük is utolérhetetlen a káposztás rétes.

A téli piacokat járva a káposztás standok begyújthatják a képzelőerőt: egészséges, olcsó finomságok, egy kis kreativitással!

Kalendárium

2020. április 09.
csütörtök
Erhard napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges fasírt (kb. 25 darab)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok