Ez a cikk 11 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Téli csemege – a mesés szelídgesztenye

2008-12-08

Itt van a szelídgesztenye, régies néven maróni szezonja. Az idei jó közepes termés nyomán a CSAPI piacain 1200-1300 forintos áron kínálják kilóját ennek a családias hangulatot árasztó, a gyermekkor ártatlanságát idéző különleges gyümölcsnek.

A régi leírások szerint a nemes gesztenyét az 1400-as években Beatrix királyné, Mátyás király feleségének udvarhölgyei hozták be az országba Itáliából. Eleinte csupán a királyi lakomákon szolgálták fel díszes ezüst tálcákon, sütve, mézzel ízesítve e csemegét, a királynak pedig gyakran gesztenyével töltött kappannal kedveskedtek a szakácsok. A maróni azután gyorsan elterjedt szerte az országban, receptek sokasága jelzi, hogy nagy becsben tartották elődeink. Például monarchiabeli idők magyar specialitása, a tejszínhabos gesztenyepüré igazi gasztronómiai élmény a külföldi vendégeknek is. Egyébként jelenleg a Kisalföldön találhatók a legnagyobb gesztenyeültetvények.

A gesztenye mégis nagyobb figyelmet érdemelne. Nagyon egészséges, vitaminokban gazdag, - E, C, B,- de vasat, káliumot, magnéziumot is tartalmaz. Különösen gyermekeknek javallott, természetes tápanyagtartalma miatt a fejlődő szervezet számára hasznosabb, mint a különféle édességek. Ma mind több háztartásban elevenítik fel az otthoni kenyérsütés ősi fortélyait, közéjük tartozik a sült, vagy főtt gesztenye őrlése, amelyet a liszthez kevernek. Ezáltal fenséges ízű házikenyér sül ki a kemencében.

A gesztenye hűtőben akár tavaszig is eltartható. Időnként azonban érdemes vízbe dobni a depósított mennyiséget, amelyik szem nem süllyed le, úszik a víz felszínén, azt ki kell dobni. Felhasználás előtt célszerű a beáztatott szemek kerek végét bevágni és addig sütni, amíg a héjak elválnak a béltől. Barátságos téli esték vendégcsalogatója a gesztenye.

Kalendárium

2020. március 29.
vasárnap
Auguszta napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Túrókrémmel töltött őszibarack

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok