Ez a cikk 11 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Gombaverseny után

2008-10-29

Az idei esztendőben már a kilencedik gombaversenyre tekintünk vissza, a szinte alapszámnak tekinthető 40 fővel zajlott le a felismerési verseny.
A nyári csapadékosabb időjárás ellenére a verseny időpontjának közeledte egyre több fejtörést okozott a szervezőknek mivel a versenyanyagot képező gombák összegyűjtése - a szárazabb, csapadékmentes idő miatt - mind nehezebbnek tűnt. Minden adódó nehézség ellenére, mint azt a résztvevők is tanúsíthatják, széles skálában került terítékre a 60 gombafaj. Néhány ritkább, illetve egy-egy Magyarországon igen ritkának mondható gombafaj kivételével a gyakoribbnak mondható gombák kerültek a verseny anyagába (ha nem is mindig a megszokott megjelenési formájában).
A tavalyi évhez képest az átlageredmények jobbnak mondhatóak, a helyezés sok esetben minimális dolgokon múlt, pl. az első négy helyezett azonos pontszámot ért el. Örvendetes, hogy 90 % felett a versenyzők több mint egynegyede végzett, sőt megállapíthatjuk, hogy több mint a fele a résztvevőknek 80 %-nál jobb eredményt ért el. Ez bizony nem csekélység, hiszen megadott időn belül különösebb gondolkodási idő nélkül kell a fajokat felismerni, és nem tagadhatjuk, mindenkiben van némi drukk, izgalom ami megkeverheti a biztos tudásúakat is.
Évenként visszatérő gondolat, különösen a vidéki versenyzőkkel beszélgetve, hogy jó lenne egy rendszeresnek mondható közös „tapasztalatcsere”, továbbképzés, mivel aki távolabb él a fővárostól (és minél távolabb, annál inkább), kevesebb lehetősége nyílik a többi gombásszal történő találkozásra és a felmerülő kérdések megvitatására. Egy-egy alkalom, mint ez a verseny is, lehetőséget kínál a szakmai ismeretek bővítésére, más országrészekben dolgozókkal történő találkozóra.

A VERSENY ELSŐ 10 HELYEZETTJE

1.Hegedűs LászlónéFehérvári úti Vcsk.
2.Oláhné Salamon AnnaFehérvári úti Vcsk
3.Csordás IstvánVámház körúti Vcsk.
4.Bak IstvánBosnyák téri Vcsk.
5.Varga GabriellaFehérvári úti Vcsk.
6.Csapó PálBosnyák téri Vcsk.
7.Kató ZsoltnéRákóczi téri Vcsk.
8.Tóth ZoltánVámház körúti Vcsk.
9.Molnár ImreFény utcai Vcsk.
10.Sipos ImrénéSzombathely
Kalendárium

2020. április 10.
péntek
Zsolt napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges rétes (16 szelet)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok