Ez a cikk 11 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Gombaverseny 2008

2008-09-25

Beköszöntött az ŐSZ nagy betűkkel és igen hűvös idővel, valamint a szokásos „Országos Gombafelismerési Versennyel”. A 2008. október 14-én megrendezésre kerülő versenyen a már megszokott módon 60 gombafajt kell felismerni, a helyszín a tavalyi évben bevezetett Vámház körúti Vásárcsarnok.

1. sz. kép Gyilkos galóca

Visszatekintve az elmúlt 2 évre, megállapíthatjuk hogy, hol a száraz nyár, hol a szárazabb kora őszi idő jelentősen megnehezítette a verseny gomba anyagának összegyűjtését.
Ez úgy tűnik az idei évben sem lesz másképp, pedig a nyár csapadékos volt és jelenleg is kellően átázott avartakaró fedi az erdők talaját. Sajnos azonban a hőmérséklet jelentősen csökkent, több mint 20 ºC fokos különbség a gombáknak sem igazán kedvezett. Jó előjel lehet – és egyben figyelmeztető is –, hogy a jelenlegi időben is akad Gyilkos galóca (1. sz. kép), Légyölő galóca és a családból több más faj, ami jelzi, a melegkedvelő gombák is előjönnek még és bizony a megfelelő időjárás hatására nemsokára az oly jellemző őszi, késő őszi gombák hamarosan előbújnak.
A napsütés hatására a már meglévő taplófélék és egyéb fagombák, valamint kisebb fülőkék mellett nemsokára találkozhatunk a kedveltebb Rizikékkel, Szegfűgombával, Nagy őzlábgombával (2. sz. kép), Lilapereszkével és társaikkal. Ne feledjük, gyűjtéseink során óvjuk a ritka és védett gombákat (mint például a 3. sz. kép) és óvakodjunk az ismeretlen fajoktól. Ezeket minden esetben mutassuk be a gombaszakértőnek.

3. sz. kép Nagy őzlábgomba
4. sz. kép Élősdi tinóru – VÉDETT!!
Kalendárium

2020. március 29.
vasárnap
Auguszta napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Túrókrémmel töltött őszibarack

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok