Ez a cikk 11 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Őszi szemezgetés – együnk több szőlőt az egészségünkért

2008-09-03

Az őszi gyümölcsbőség közepette kiemelkedő figyelmet érdemel a szőlő, amelyből a bőséges napfénynek köszönhetően jó az idei termés. A fejlődő szemekben a savak elégtek, így már most a piacokon kapható korai fajták is édesek, "etetik magukat." Okosan kihasználva az általuk kínált előnyöket a következő hetekben érdemes a napi étrendünkbe nagyobb arányban beiktatni ezt a természet adta finomságot. Teljes értékű táplálékról van ugyanis szó. Azonban változtatni szükséges eddigi beidegződéseinken, a szőlőt ugyanis nem étkezés után, hanem éhgyomorra, éppen, hogy előtte legalább egy fél órával érdemes enni.

Táplálkozási szakemberek intelmei szerint étkezés közben, vagy utána nem tanácsos szőlőt fogyasztani. Magas cukortartalma miatt gyomrunkban ugyanis könnyen megerjed, és ezáltal belül keletkezik nemkívánatos alkohol, lelassul az emésztés, ami mellékhatásokkal, például puffadással járhat. A szőlőt ne keverjük más gyümölccsel, még másfajta szőlővel sem!

Az ésszerű szőlőevészet azonban bőkezűen megjutalmazza szervezetünket. A benne rejlő káliumnak köszönhetően kitűnő vízhajtó, elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken át. Hozzájárul a vese és hólyagkövesedés megszüntetéséhez, tisztítja, méregteleníti a bélrendszert, fokozza az epeelválasztást és a bélmozgást. A frissen préselt szőlőlé nemcsak az emésztést segíti, hanem feszültségoldó, idegerősítő folyadék is, ami ezáltal hozzájárulhat a lelki harmónia helyreállításához.

És az igazi szőlőszezon csak most kezdődik!

Kalendárium

2020. március 29.
vasárnap
Auguszta napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Túrókrémmel töltött őszibarack

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok