Ez a cikk 11 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Tojással az egészségért

2008-04-22

Nem befolyásolja a tojásfogyasztás a szív és érrendszeri betegségekért felelős koleszterin kialakulását szervezetünkben – ez a tudósok most közreadott legfrissebb kutatási eredménye – állítja Földi Péter, a Magyar Tojástermelők Szövetségének elnöke. A táplálkozásunkban a tojás szerepe körül szűnni nem akaró vitákban most mindenesetre a tojás gurul ki győztesként. Egészségünk megőrzéséhez egyre több értékét hangsúlyozzák a szakemberek.

Mindmáig talány: mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás. E filozófiai felvetésnél viszont gyakorlatibb kérdés, hogy milyen tojást vegyünk, ha a például a CSAPI piacain járunk. Állatvédők, lelkiismeretünket célba véve, húsvét körül kampányt indítottak a ketrecben összezsúfolt, tojásgyárakban sanyargatott tyúkok védelmében. Mondván, hogy ezen embertelen körülmények a jóérzésű vevőt visszatartják az ilyen gyárakból származó tojás megvásárlásától. Ráadásul az EU is előírja, hogy 2012-től állatvédelmi szempontok miatt a hagyományos ketreces baromfitartás helyett kötelező feljavított ketreces tartási módra áttérni, ahol a tojóknak több a helyük és ősi ösztönüket követve fészkeken ülhetnek.

Az állatok viselkedését kutató tudósok viszont meglepő eredményre jutottak. Vizsgálataik szerint éppen, hogy a ketrecben, összezsúfolva tartott tyúkokat éri a legkevesebb stressz. Összehasonlítva a szabadon élő, ezer veszélynek kitett, vagy a mélyalmos körülmények között tartott, az etető körül tolongó társaikkal gyakran összevesző tyúkok életkörülményeivel, gyakorlatilag stressz-mentesen termelik az évi, átlag 300 tojást.

Módunkban áll eldönteni, hogy milyen tartási körülményekből piacra került tojást vegyünk. A héján feltüntetett nullás a bio-tojás jele, az 1-es szám a kifutón, a 2-es a mélyalmos, a 3-as a ketreces tartás jelölése. Mellette a HU felirat a magyarországi származást mutatja. Ez utóbbi választása mindenképpen javallott, mert frissebb, feltehetően jobb minőségű, mint a hosszú utat megtett import tojás. Tavaly egyébként 270 millió, rekord mennyiségű tojást importáltak a kereskedők, főként Lengyelországból és ez is hozzájárult, hogy az előre jelzett 50 forint körüli tojásár nem lépi túl a 32-35 forintot. Vagyis a tojás még mindig az olcsó élelmiszerek listáján kínálja magát.

Kalendárium

2020. április 08.
szerda
Dénes napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges fasírt (kb. 25 darab)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok