Ez a cikk 12 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mangalica, friss paraszttej, őstermelők – közönségcsalogató akciók a Rákóczi téri Vásárcsarnokban

2008-02-02

Az élelmesebb háziasszonyok mostanában kezdik felfedezni a Rákóczi téri Vásárcsarnok előnyeit. Itt ugyanis rendszeresen közönségcsalogató akciókat tartanak, amelyeken olcsón lehet hozzájutni a sok finomsághoz. Ebben élen jár a csarnokban működő Plus üzlet, ahol például legutóbb az uborkát kínálták harmadával kevesebb áron, 110 forintért, mint más árusoknál. Itt minden hétfőn és csütörtökön meghirdetik az akciót.

Szabó Benjámin vezető felügyelő elmondta, hogy a Rákóczi téren zajló metróépítési munkálatok miatt a patinás csarnok nehezebben közelíthető meg, kevesebb az autó parkoló, ami némileg visszavetette a forgalmat. Ezért indították be a rugalmasabb kereskedők az akciókat, hogy az elbizonytalanodó vásárlóknak kedvében járjanak. Most a Plus példáján felbuzdulva az itt árusító őstermelők is fontolgatják már, hogy lejjebb viszik egy-egy terméknél az árakat, a forgalom élénkítésére.

A tapasztalat szerint a törzsközönség kemény magja a közlekedési akadályok ellenére is kitart a Rákóczi tér mellett, naponta csaknem 1000 vásárló fordul meg a történelmi levegőjű épület standjai között. Dicsérik a bőséges választékot. Különösen húsfélékből gazdag itt a kínálat, az 5 különböző hentes árujától roskadozó pultjait a külföldi turisták is gyakran megcsodálják.

Jó néhány vevő éppenséggel a mangalica húsért jár ide heti rendszerességgel. Ez az ősi magyar zsírsertés ugyanis nagyon kapós mostanság. Házilag készített lapockája, sonkája, szalonnája, nemcsak fenséges ízeivel hódít, hanem az egészséges táplálkozás étrendrendjébe is jól illeszkedik. Zsírja ugyanis kevesebb koleszterint tartalmaz, mint más sertéseké, bár ezt az előnyt egyes szakemberek vitatják. Egy azonban biztos: aki mangalica húsért tér be a Rákóczi téri Vásárcsarnokba, az mindent megkaphat az itteni hentesektől. Vadhúsból is meglepően színes a választék: az ínyencek fácán, őz, vaddisznó között válogathatnak, megfizethető áron. Halból a bőség a jellemző. A tenger gyümölcsei mellett keszeg, harcsa, ponty kerülhet a szatyorba, mindez a Nagykörút forgatagától alig néhány méterre.

Az őstermelők zöldség-gyümölcs kínálata mellett a tej, házilag készített túró, sajt választék is kitűnő "vásárlófogó" a Rákóczi téri Csarnokban. Például egy hernádi parasztportán hajnalban fejt friss igazi tejet itt már reggel meg lehet venni, nagy tartályból, vagy flakonba töltve árulják. A csarnokból az egzotikum sem hiányzik. Itt bérel helyiséget egy kínai kereskedő, akinek üzletében a keleti konyha minden alapkelléke megvásárolható. Fűszerek, rizsborok, olajok, levésporok, szárított déligyümölcsök mellett kilós kiszerelésben friss babcsíra is kapható. Aki járt már Ázsiában, megtapasztalhatta, hogy ez az egészséges, energiában, tápanyagokban bővelkedő finomság milyen jól "feldobja" a leveseket, s a húsos főételeket. Saláta helyett különösen a vitaminínséges téli hónapokban javallott.

Kalendárium

2020. április 08.
szerda
Dénes napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges fasírt (kb. 25 darab)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok