Ez a cikk 12 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Karácsonyi készülődés a csapi piacain

2007-12-07

Megélénkült a napi forgalom a CSAPI piacain, vásárcsarnokaiban, ami már az ünnepi előkészületek lázgörbéjének megugrását jelzi. Mindenütt bőséges a kínálat és az árak sem rugaszkodnak az egekig. Ezért a konyhájuk hírnevére érzékeny háziasszonyok figyelme most még inkább a tradíciókat őrző piacok felé fordul. A Bosnyák téri, a Fehérvári úti, a Rákóczi téri és a többi Vásárcsarnokban jó minőségű, többségében hazai, az áru útvonalát pontosan követő dokumentumokkal ellátott cikkek között bizalommal válogathatnak. Márpedig egy sokat látott, a Bartók Béla úton lakó nyugdíjas, nagycsarnoki törzsvásárló szerint: "a bizalom ma nagy kincs, amit a standoknál becsben is tartanak az árusok."

A hagyományos karácsonyi ünnepi ételek sorában előkelő helyen tartja magát a hal. Valamennyi piacon gazdag a kínálat. Az élőként árult, óriás akváriumokban tátogó ponty kilója 800 forintnál kezdődik, a pisztrángot 1600-ért, a különleges ízű harcsát 2800 forintért árulják. A Fehérvári úti Vásárcsarnokban pedig már 600, máshol 700 forintért vehetnek busát a vásárlók. Ennek a növényevő halnak ugyan "semmitmondó" az íze, viszont kellő fűszerezéssel valódi ünnepi főfogás varázsolható belőle. A halárusok készségesen elmondják a kezdőknek a nem is titkos receptek részleteit.

Pulykából is meglepően jó a felhozatal a karácsonyt megelőző hetekben. A Baromfi Terméktanács szakreferense szerint az egy főre jutó, évi 36 kiló baromfihúson belül a pulyka 8 kilóval képviselteti magát és manapság már nem csupán karácsonykor, hanem egész évben gyakran kerül az asztalra. A magyar pulyka kiemelkedő minőségű és igen egészséges, koleszterin-szegény, finom, édeskés ízű, fehér húsa van ennek a 20 hetes korára 8-9 kilóra megnövő madárnak. A pulykamell 1500, a felső comb 900-1000 forint körül kapható a CSAPI piacain. A nyak és a szárny ennél olcsóbb és kitűnő leves főzhető belőle. Ráadásul, amelyik háziasszony nem akar sokat pepecselni a konyhában, ő is learathatja a dicséreteket, mert sárgabarackkal, gesztenyével töltött félkész pulykamell is szerepel a csarnokok kínálatában.

A karácsonyi bejglihez a dió kilója 1400-2500 forintba kerül, mákot 1200-1300 forintért lehet beszerezni. Mindez a Bosnyák téri Piacon valamivel olcsóbb.

December 10-én a fenyőfavásár is beindul a piacokon. Előre annyit lehet tudni, hogy a tavalyinál valamivel magasabb áron kínálják majd az alkalmi árusok az illatozó fenyőket. E szerint a lucfenyő métere 1000, az ezüstfenyőé 5000, a normann fenyőfa métere 8000 forintért lesz kapható. Aki mer és kockáztat, az az utolsó napra halasztja a karácsonyfa vásárlását. Ekkor már nagyobb sikerrel lehet alkudni, ám fennáll a veszély, hogy fa helyett be kell érni egyszerű fenyőággal, mert kifogyhat a készlet.

Kalendárium

2020. április 10.
péntek
Zsolt napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges rétes (16 szelet)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok