Ez a cikk 12 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Gombaverseny 2007

2007-09-10

(2007-09-07) Egy igen furcsa és száraz év után hamarosan itt az ’Országos Gombafelismerési Verseny’, mely már a nyolcadik. Az idei évben október 16-án kerül megrendezésre. A versenyen hagyományosan 60 fajt kell felismerni, a verseny helyszíne azonban a megszokotthoz képest megváltozott, ebben az évben a Vámház körúti Vásárcsarnokban kerül megrendezésre.Szerencsés esetben a szeptember elején lehullott csapadék, még kap utánpótlást és az év közbeni száraz időszak után viszonylagos „gombabőség” köszönt ránk. Az ilyen, az átlagostól rendkívül eltérő időszakokra jellemző, hogy olyan gombafajok is megjelennek melyekkel akár 10 évig sem találkozunk. A lehullott csapadék hatására az árusok folyamatosan hozogatják a budapesti piacokra a begyűjtött Vargányát, Szegfűgombát, itt-ott Császárgalóca is akad (1. sz. kép). De vigyázzunk, az esők hatására megjelentek a galócák, közülük a legveszélyesebb Gyilkos galóca is, valamint a kevésbé veszélyes, de az utóbbi időben több mérgezést okozó Világító tölcsérgomba. Amit a laikus gyűjtők az ehető Sárga rókagombával tévesztenek össze, bár mind a színük, mind egyéb tulajdonságaik eltérnek egymástól (2. sz. kép Róka + Világító tölcsérgomba). A mérgezések megelőzése érdekében, ne vegyük félvállról a gombákat, amiben nem vagyunk teljesen biztosak, azt mutassuk be szakértőnek. Ne feledjük azt sem, hogy immár két éve érvényben van a védett gombák listája, az itt felsorolt fajokat kíméljük.
Kalendárium

2020. április 09.
csütörtök
Erhard napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges fasírt (kb. 25 darab)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok