Kenyér sütése (kb. 15-15 szelet)


A kenyér sütése nagy gondosságot igényel. Sajnos a háztartási tűzhelyekben nem süthető olyan minőségű kenyér, mint egy igazi kemencében, viszont belesüthetjük mindazt az értékes és egészséges finomságot, amivel családunknak, barátainknak akarunk kedveskedni (a szeretetről nem is beszélve). Én egy jóbaráttól tanultam a házi kenyérsütés mesterségét, s az hiszem, mindenkinek érdemes elsajátítania.A recept Szigeti Zsuzsa Hús nélkül szójából című, csak és kizárólag a Piaconline.hu oldalain elérhető szakácskönyvéből való.


Hozzávalók:

Lenmagos kenyérhez

100 g szójaliszt
600 g finombúzaliszt
10 g élesztő
15 g só
1 evőkanál lenmag, egy éjszakán keresztül vízbe áztatva, leszűrve

Rozskenyérhez:

100 g szójaliszt
250 g rozslángliszt
350 g finom búzaliszt
10 g élesztő
15 g só

Graham kenyérhez:

100 g szójaliszt
150 g finom búzaliszt
450 g Graham liszt
20 g élesztő
15 g só
1 csipet őrölt köménymag
1 mokkáskanál malátakávépor
1 kávéskanál olaj

Az elkészítés módja:

1, A kovász készítése
Az élesztőt 1 dl langyos vízben (35-40 fok) áztatjuk, és összekeverjük 150 g finom búzaliszttel. Letakarva, meleg helyen (34-36 fok a legjobb a fürdőszobát, vagy egy kis szobát jól befűteni) 3-12 órán keresztül érleljük (érdemes előző este elkészíteni).
2, Egy nagy tálban, vagy műanyag lavórban összekeverjük a liszteket, és fokozatosan hozzádolgozzuk a kovászt. A sót 0, 5 dl langyos vízben feloldjuk, és a tésztába dolgozzuk (a sót soha nem szabad közvetlenül az élesztőhöz adni). Ha még van egyéb ízesítőanyag, azt a tésztába dolgozzuk. Ha szükséges, langyos vizet adunk hozzá, sima tésztává gyúrjuk. Letakarjuk, és meleg helyen 50 percig érleljük. Félidőben átgyúrjuk.
3, A tésztát megformázzuk. Ha otthon sütünk kenyeret, érdemes valamilyen sütőformát használni, mert így a kenyér jobban megtartja alakját.
4, Letakarva, meleg helyen 40 percig kelesztjük.
5, A sütőbe egy vízzel telt kis edényt teszünk (ezt az egész sütés alatt a sütőben tartjuk), a sütőt előmelegítjük a legnagyobb fokozatra.
6, A kenyér felületét vizes kenőtollal bekenjük.
7, A kenyeret a forró sütőbe helyezzük, majd egy kis vizet permetezünk a sütőtérbe. 10 percig a legmagasabb hőmérsékleten, majd még kb. 25-30 percig közepes hőfokon sütjük.

Energiatartalom:

Lenmagos: 705 KJ/szelet (168 Kcal)

1 g zsír
31 g szénhidrát
9 g fehérje

Rozs: 687 KJ/szelet (164 Kcal)

1 g zsír
31 g szénhidrát
8 g fehérje

Graham: 698 KJ/szelet (166 Kcal)

1 g zsír
29 g szénhidrát
9 g fehérje

Átlagos energiatartalom:
697 KJ/szelet (166 Kcal)

1 g zsír
30 g szénhidrát
9 g fehérje
Kalendárium

2018. december 09.
vasárnap
Natália napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...




Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Tofu-burger (12 darab)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok