Ez a cikk 12 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Vigyázat! – itt a gyilkos galóca

2007-06-23

A tartós kánikula és a hirtelen záporok nyomán a szokásosnál több gyilkos galóca terem az erdőkben, ezért a begyűjtött gombát most még inkább célszerű a piacokon ingyen rendelkezésre álló szakértőkkel ellenőriztetni mielőtt étel készülne belőle - hívta fel rá a figyelmet Lovász Károly.A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága (CSAPI) előadója elmondta, hogy 7 budapesti piacon működnek hivatásos gombaszakértők, a Bosnyák téri és a Fehérvári úti Piacon hétvégén is van ilyen szolgáltatás. Ők egyfajta biztonságot jelentenek a hiányos ismeretekkel rendelkező gyűjtők számára. Munkájuk azért is fontos, mert a szalmonella után a mérges gomba idézi elő a táplálkozásból adódó legtöbb megbetegedést, évente átlag 100-nál is több esetben kerülnek kórházba a tudatlanság áldozatai. Nem kis feladat a gombák világában eligazodni, hiszen Magyarországon hozzávetőleg 3500 kalapos gombafaj lelhető fel a természetben, közülük 600 ehető. Több milliárd forint értékű természeti kincsről van szó, hiszen évente 6000 szarvasmarha húsának megfelelő mennyiségű gomba nő ki a földből a réteken, mezőkön, erdei fák tövében, s e roppant mennyiségnek csupán elenyésző hányadát gyűjtik be - utalt rá a szakember. Így is több ezer családnak jelent jövedelem-kiegészítést a gombagyűjtés, ők rendszeresen járják az erdőket, hogy alkalmanként több kilónyi mennyiséget vihessenek haza. Jelenleg éppen a sárga róka, a vargánya és a szegfű gomba szezonja zajlik, e finomságok kilójáért 3000-4000 forintot is megadnak a piacon, vagy az éttermek konyháin. Az igazi ínyencségnek számító szarvasgomba kilója akár 40000 forintot is kóstálhat. Mivel e faj a föld alatt terem, nehéz megtalálni, ezért betanított kutyákkal, vagy jó szimatú disznókkal keresik a speciális gombászok. Többnyire egymás elől is titkolják a bő szarvasgomba-termő helyeket, nehogy a konkurencia megelőzze őket a gyűjtésnél. Egyébként a kirándulók között is mind többen hódolnak a gombagyűjtés egészséges hobbijának, e táplálék ugyanis ingyen hozzáférhető, finom, laktat és nem hízlal. Az amatőr gombavadászoknak jó támpontot jelenthet Rimóczi Imre professzor most megjelent Gombavizsgáló könyve, amit nem árt magukkal vinni a gyűjtő útra, hogy aztán a piaci ellenőröknél az asztalra kitett zsákmánynál kontrolálhassák, kellően megalapozott-e a tudásuk.
Kalendárium

2020. április 08.
szerda
Dénes napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges batyu (12 darab)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok