Ez a cikk 12 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Valódi mézet a piacról!

2007-05-24

Máris megnövekedhet a CSAPI piacain a mézforgalom, miután felröppent a hír, hogy a bolti mézek 70 százaléka hamis. A fogyasztók most kevésbé sajnálják a fáradságot, és a közeli élelmiszerbolt helyett elutaznak a piacig, az őstermelők standjainál árult mézben jobban bíznak. A méhészek által itt kínált mézet aligha manipulálták, valóban azt kapja a vevő, amit a természet megalkotott. A piaci árusokkal a személyes kapcsolat egyfajta olyan bizalmi tőke, amely éppen ilyen – egyre gyakoribb – élelmiszerbotrányok kirobbanásának alkalmával valóban kamatozik. Az előzményekhez tartozik, hogy az Országos Magyar Méhészeti Egyesület a bolti mézekből vett mintákat elküldte Brémába, az Applica laboratóriumba, ahol speciális műszerekkel vizsgálták meg e termékeket. Kiderült, hogy a tartalmi értékek tanúsága szerint a minták nagy része nem felelt meg a természetes méz előírásainak. Ehető ugyan, ám a mézkiszerelés során hamisítják. Az eredendően kiváló minőségű, világhírű magyar mézet – ahogy az egyesület képviselői állítják – nem a méhészek, nem is a felvásárlók hígítják, a hibalehetőség az értékesítési rendszer kiszerelési szakaszában rejlik. A költségek csökkentése érdekében a kiszerelő, azaz a "palackozó" keveri bele az adalékanyagot, vagy hígítja fel például Kínából vett harmadosztályú, olcsó mézzel a jó hazai terméket, hogy ezt terítse a multinacionális kereskedőláncokba. Most a magyar hatóságok is szigorítják a vizsgálatokat és egy élelmiszerellenőrző laboratóriumot, a brémaihoz hasonló, olyan műszerekkel szerelnek fel, amely pontosan kimutatja, cukrozott-e vizsgált tétel, vagy van-e benne oda nem való adalék. Magyarországon egyébként évente 22 ezer tonna mézet állítanak elő, ennek nagyobb hányadát exportálják. Itthon ugyanis alig 4 tonnányi mennyiség fogy, fejenként csupán 40 dekagrammot eszünk belőle, amíg más, egészségesebb táplálkozási kultúrával rendelkező országokban 5 kilót is elnyalakodnak. A méz, mint köztudott igen értékes élelem, 190 féle tápanyagot tartalmaz, bővelkedik B és C vitaminban, nyomelemekben, aminosavakban, enzimekben, hormonokban, antibakteriális anyagokban. Rendszeres fogyasztása javítja a szívműködést, a vérkeringést, óvja a vesét és a májat. Jót tesz a bőrnek, rugalmassá, feszessé teszi. Az értékesített méz 15 százaléka jut el a vásárlóhoz a piacokon, csarnokokban árusító kistermelők standjairól. Ez az arány az elmúlt napok tapasztalata alapján remélhetően növekszik majd.
Kalendárium

2020. március 29.
vasárnap
Auguszta napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Túrókrémmel töltött őszibarack

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok