Ez a cikk 13 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nyári gombagyüjtés

2006-07-18

Sokan hitetlenkednek: „Ki az, aki ilyen hőségben ehető gombát, egyáltalán gombát talál? Ha ki is bújik a földből, azonnal elvénül a nagy melegben. Minek ilyenkor a melegben fölöslegesen kutyagolni?”
Sárga rókagomba
Nos ez valóban igaz, de ne feledjük viszonylag kis területeken az utóbbi hetekben többször is kiadós, olykor egy órás zápor is volt. Ami különösen a magasabb területeken – a hegyekben – tartósabban is előcsalogatja a melegkedvelő gombákat. Mint például a két „slágerlistás” fajt a Nyári vargányát, illetve a Sárga rókagombát (lásd 1. sz. kép). Bizony ha körülnézünk a kedvenc helyeinken – ahol persze esett az utóbbi napokban – egy-egy kilogramm gombát könnyedén begyűjthetünk. Azok különösen örülhetnek, akik a Rókagombát kedvelik, mivel ilyen meleg időben is gyűjthető és a Vargányával ellentétben a legyek és szúnyogok nem kedvelik, ezért igen ritkán van benne „kukac”. Akinek nincs erre lehetősége, vagy nem szereti az erdőt járni, de ilyen gombát bizony szívesen enne, nézzen be a nagyobb élelmiszerpiacokra és ott takaros kis kupacokban felhalmozva már messziről hívogatóan sárgállik a Rókagomba.
Fehértejű keserűgomba
Akik pedig a keserűbb ízeket is kedvelik ebben a melegben, gyakran akad az útjukba a Fehértejű keserűgomba (lásd 2. sz. kép), ami megfelelő módon elkészítve ízes falat. A gomba teljesen fehér, esetleg némileg okkeres színnel, sűrűn álló lemezeit, ha megsértjük kesernyés fehér színű tejnedvet enged (lásd 3. sz. kép). Ne feledjük azonban: azt a gombát amit nem ismerünk, soha ne együk meg, vizsgáltassuk meg!
Fehértejű keserűgomba tejnedve
Budapesten több helyen is működik hétvégi gombavizsgáló, saját hatáskörünkben két helyen biztosítjuk a lehetőséget a gyűjtők számára: a pesti oldalon a XIV. kerületben a Bosnyák téri Vásárcsarnok mellett, a budai oldalon pedig a XI. kerületben a Fehérvári úti Vásárcsarnok mellett.
Kalendárium

2020. április 08.
szerda
Dénes napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges fasírt (kb. 25 darab)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok