Ez a cikk 14 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Gombafelhozatal néhány telephelyen

2005-08-18

Igazgatóságunk telephelyei közül a leggyakrabban a Vámház körúti Vásárcsarnokban, a Bosnyák téri piacon, a Fehérvári úti vásárcsarnokban és a Kórház utcai piacon fordul elő szabadon termő gombák árusítása.Az előző három hónap folyamán az említett telephelyekre több mint 10000 kg vadon termő gombát hoztak eladásra. A fajok között megtalálható volt a Mezei szegfűgomba, Akácpereszke, Nagy őzláb, Ízletes vargánya, Barna érdestinóru, Fenyő tinóru, Sárga rókagomba, Császárgalóca, Óriás pöfeteg, Kék-, illetve varashátú galambgomba valamint a hazánkban még mindig kuriózumként kezelt Fehér szarvasgomba is. Mind a négy telephelyet figyelembevéve megállapíthatjuk, hogy a környező területek vagy nem bővelkedtek túl sok gombában, vagy a helyi gombagyűjtők nem eladás céljából gyűjtötték azokat. Az árusok többségében messzebbről hozták portékájukat, Nógrádból, Eger környékéről, Somogyból, a Gerecséből, Bükkből vagy éppen a Mátrából és csak néhányan a Pilisből vagy a Pestkörnyéki részről. Az elmúlt három hónap időjárása kedvező volt a gombaszedők szempontjából, a korábbi évek hasonló időszakához viszonyítva. Az idei nyár szinte már tendenciaszerűen bekövetkező hőingadozásai a jelentős hőmérséklet emelkedés és ennek következtében megjelenő száraz forróság hatására azonban időről időre erősen visszaesik a "gombatermés". Az eltelt 3 hónapban a lakossági szaktanácsadások száma telephelyenként 150-200 között mozgott, ez a szám az árusításra hozott gombatételeken felül értendő. Általánosságban megállapíthatjuk, hogy a kirándulók többsége továbbra is minden keze ügyébe kerülő gombát felszed, azonban jól megfigyelhetően lassanként kialakul egy olyan réteg mely már kivételt képez. Ezen gyűjtők ismernek bizonyos fajokat és ezek kivételével másokat nem gyűjtenek, illetve ha mégis nagyobb számban fordul elő néhány étvágygerjesztő, általuk nem felismert faj vagy éppen kiváncsiak egy-egy ismeretlen gombára azt bemutatják a gombaszakellenőrnek. A vizsgált fajok étkezési érték szerinti megoszlása alapján megállapíthatjuk, hogy mintegy 60-70% ehető, 20-30% nem ehető és 10-15% mérgező volt. Mint látjuk a gombamennyiség nagy része ehető, illetve nem ehető fajokból állt és csak kis mértékben fordultak elő mérgező gombák. Ne feledjük azonban, hogy az "alig" 10-15% mérgező megjelölés magában foglalja a legveszélyesebb Gyilkos galócát is! Ezen kívül a jellemzőbb mérgezőgombák közül előfordult még a Párduc galóca, Karbolszagú csiperke, Farkastinoru, Begöngyöltszélű cölöpgomba, Világító tölcsérgomba, Nagy döggomba, Rőt áltrifla is. Tájékoztatjuk az erdőt, mezőt gombagyűjtés céljából járó kirándulókat - vagy akár csak alkalomszerűen gombazsákmányt szerző természetbarátokat -, hogy mind a négy telephelyen a teljes nyitvatartási idő alatt díjtalan a gyűjtött gombák bevizsgálása. A saját és családunk biztonsága érdekében minden gombatételt meg kell vizsgáltatni, amennyiben nem ismerjük fel teljesen biztonsággal a leszedett fajokat!
Kalendárium

2020. április 08.
szerda
Dénes napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges fasírt (kb. 25 darab)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok