Ez a cikk 15 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Gasztronómiai körutazás - Brazília

2005-02-07

Földkörüli gasztronómiai kalandozásunkat Dél-Amerika másik nagy országában, Brazíliában folytatjuk.A brazil konyha két legfontosabb alapanyaga a rizs és a bab. Nemzeti ételük a feijodata comleta egy rizses egytálétel, melyet különféle húsfeltétekkel, hagymás-paprikás szósszal és salátával tálalnak. A levesek nem túl népszerûek Brazíliában, helyette könnyû, olajos vagy ecetes dresszingekkel készült salátákat, illetve fõtt, fûszeres zöldségeket fogyasztanak elõételként. Kedvelt növényük a xuxu, amely leginkább a sárgarépához hasonló. Fõétkezések alkalmával leggyakrabban marha-, sertés- vagy baromfihúst fogyasztanak. A halakat zöldséggel – rákból vagy kókusztejbõl készült – szószokkal tálalják. Köretként rizst, zöldségeket, maniókát és batátát (édesburgonyát) esznek. Desszertjeik a magyar konyhához képest talán egy picit túl édesek. Tortáikat nem vajas krémmel vonják be, inkább friss tejszínhabot és gyümölcsöket használnak. A brazilok rengetek üdítõitalt fogyasztanak, és a frissen facsart gyümölcslét is rengeteg cukorral kínálják. Leghíresebb aperitifjeik a batidák, amelyeket gyümölcslébõl, cukornádpálinkából és rumból kevernek. Nem lenne teljes a kép, ha nem ejtenénk szót a híres brazil kávéról, amelyet úton-útfélen isznak, a boltokban pedig ingyen kínálják a vásárlóknak. Egyetlen "hibája", hogy az európai feketekávéhoz szokott gyomornak harmatgyenge, ráadásul rendszeresen túlédesítik. Az apró üvegpoharakban felszolgált kávéból a helyiek tucatnál is többet isznak naponta.
Kalendárium

2020. március 29.
vasárnap
Auguszta napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Túrókrémmel töltött őszibarack

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok