Paprika


A Tehuacán völgyéből származó leletek arról tanúskodnak, hogy 3000 évvel ezelőtt az ott élők már foglalkoztak a paprika termelésével. A manapság legmagyarabbnak ismert fűszernövényünk hazai története ezzel szemben alig néhány száz évre tehető. A paprika származási helye Közép-Amerika és Mexikó déli része: ezeken a vidékeken már több ezer éve ismerik a növényt. A Tehuacán völgyéből származó leletek arról tanúskodnak, hogy 3000 évvel ezelőtt az ott élők már foglalkoztak a paprika termelésével. A manapság legmagyarabbnak ismert fűszernövényünk hazai története ezzel szemben alig néhány száz évre tehető. A paprika 1500 táján érkezett Európába, legelőször is Spanyolországba az amerikai kontinensről, és viszonylag gyorsan népszerűvé vált. A magyar paprika szó eredete bizonytalan. Valószínűleg a könyves láda jelentésű latin capsaból származik, ami a termés alakjával függhet össze. Magyarországon kezdetben fűszerként, zöldségként nem használták, elsősorban főúri kertek dísznövénye volt. A fűszerpaprikát a török hódoltság után, míg a csemegepaprikát csak a XIX. században kezdték el rendszeresen termeszteni. Mostanra már századok óta Szeged és Kalocsa környékén a napfényben gazdag, meleg időjárása és gyorsan fölmelegedő, tápanyagokban dús talaja biztosítja a legkedvezőbb feltételeket a fűszerpaprika számára. A csemegepaprika Cece, Boldog, Békéscsaba, Gyula, Szentes és Kecskemét környékén terem leginkább. Jellemzői A paprika - bármilyen furcsán hangozzék is ez egy laikus számára - a burgonyafélék családjába tartozik. A paprika névvel, illetve vele rokon elnevezésekkel a világ különböző tájain több különféle növényt jelölnek. Az apró, vékony húsú, sötétzöld típusoktól kezdve a csípős, fekete bogyójúakon át a halványsárgákig és égővörösekig számos paprikafajta létezik. A magyar nyelvben a paprika szó jelzi a húsos termést, és annak porrá őrölt fűszerváltozatát egyaránt. Jelenleg kb. 200 fajtája ismert, ezek a termés színében (piros, sárga, lila... vagy zöld, ha még nem érett), formájában (hegyes, alma, töltenivaló/TV/, paradicsom, cseresznye, stb.) vagy a csípősség fokában különböznek. Néhány fajtáját még ma is csak díszítésre termesztenek. Ha sok paprikát fogyasztunk, a szájüregben lévő idegek többsége égető vagy hőség érzést kelt. Ez a paprika vegyi összetételének, főleg a benne lévő kapszaicin nevű anyagnak az eredménye, amelyre a test endorfínek kiválasztásával reagál. Ahogy az alkoholistáknál fokozatosan alakul ki az alkoholfüggőség, hasonló jelenséget figyelhetünk meg a paprikaevést túlzásba vivők körében is: a paprikafüggők egyre csípősebb ételeket kezdenek fogyasztani. A kapszaicinnel függ össze az a jelenség, hogy a forró égövön az emberek szeretik a erős ételeket: az anyag hatására a fogyasztó izzadni kezd, ami hőveszteséggel jár. Ami persze nem feltétlenül tragikus: a paprika ugyanis sok A, B és C, továbbá némi E-vitamint, ezen kívül nagy mennyiségben ásványi sókat: kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot is tartalmaz, amelyek hatására csökkenti a vérben a zsír- és a koleszterinszintet, élénkíti a vérkeringést, így védi a szervezetünket az érdugulás és a szívinfarktus ellen. A paprika jót tesz az emésztésnek is: segíti a tápanyag-felszívódást, és kismértékben szélhajtó hatása is van. Az erős fajták túlzott fogyasztását mégsem ajánljuk, mert gyomorégést, bélpanaszokat okozhatnak. Az erőspaprika fájdalomcsillapító hatású, miután elzsibbasztja a gyulladt idegvégződéseket, különösen fejfájás, reumatikus panaszok és arthritis fájdalom csökkentésére szokták használni. Egyes feltételezések szerint a benne található bioflavonoknak, különösen a licopene nevű anyagnak köszönhetően szerepe lehet a rákmegelőzésben is: aki sok paprikát fogyaszt, csökkenti az esélyét a méh-, a vízhólyag-, hasnyálmirigy- és a prosztatarákra.
Kalendárium

2018. december 10.
hétfő
Judit napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...




Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Tofu-burger (12 darab)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok