Gulyás: Több, mint leves


A gulyás talán a legalapvetőbb, legismertebb, legegyértelműbben magyaros étel. Neve, némi írásbeli módosulással (gulasch, gulash) átvándorolt a legkülönfélébb idegen nyelvekbe is. Természetesen számos elkészítési módja ismeretes, hiszen a gulyást az egész Kárpát-medencében évszázadok óta fogyasztják, és az ország különböző vidékein kisebb-nagyobb különbségek mutatkoznak az elkészítés szokásos módjában. Régebben egyértelmű lehetett, hogy a gulyás szabad tűzön készül, mára elvárosiasodott világunkban ez már kuriózum-számba megy, olyannyira, hogy az így készült gulyást bográcsgulyásként szerepeltetik az étlapokon, receptkönyvekben. Sokszor vita tárgya, hogy a gulyás az ételek mely osztályába soroltassék. Ezen cikk nyitószavaként először magam is gulyáslevest írtam, míg fel nem ötlöt bennem, hogy a gulyás sok bizony sok esetben nem a levesek, hanem a főételek közt szerepel az étlapokon, és jogosan, hiszen legtöbbször sűrű, laktató ételt kapunk a pincértől, illetve vendéglátónktól ilyen néven. A lényeg azonban mindenhol változatlan: a lében bőségesen található hús és krumpli, a jellegzetes gulyás-ízt és színt pedig a paprika, a bőséges mennyiségű paprika adja meg. Azon sincs sok vita, hogy kísérőként friss, fehér kenyeret érdemes fogyasztani a sűrű leveshez. Az alábbiakban néhány receptvariációt olvashatunk erre az egyszerű, tradícionális ételre, hogy ha netán valaki saját maga is kedvet érezne elkészítéséhez, sikeres lehessen. A receptek négy személyre szólnak, miután azonban a gulyás kiválló étel népesebb baráti társaságok, teljes házibulik jólakatásához, javasoljuk nagyobb mennyiség előállítását, természetesen a hozzávalók mennyiségének értelemszerű, arányos növelésével. Alföldi gulyás Hozzávalók: 2 fej hagyma 2 ek zsír v. olaj 400 g marhahús (hátszín) 300 g burgonya 100 g sárgarépa 100 g fehérrépa 1 db zöldpaprika 1 db paradicsom só bors pirospaprika Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk, majd egy serpenyőben az olajon (erős gyomrúak a zsíron) üvegesre pároljuk. A felhevített zsiradékba, a tűzről lehúzva beleszórjuk a pirospaprikát, majd a serpenyőbe marhahúst apró kockákra vágjuk, és a zsiradékon kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a fölaprított paradicsomot és paprikát, sózzuk, borsozzuk, némi vízzel fölöntve fedő alatt tíz percig pároljuk. Ezután hozzákeverjük a megtisztított és felaprított krumplit, sárgarépát és fehérrépát, felöntjük 1,2 liter vízzel és lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús puha nem lesz. Tálaláskor azok tányérjába, akik kedvelik az erőset, néhány karikányi friss, erős zöldpaprikát is helyezhetünk. Ugyanez a recept kiegészíthető úgy is, hogy a levesbe csipretkét, azaz apró, házi készítésű tésztát is főzünk. A csipetke elkészítése a következő módon történik: Hozzávalók: 100 g liszt 1 tojás só Elkészítés: A hozzávalókból a tojást elkeverve tömény masszát gyúrunk, majd a pépet belisztezett nyújtótáblára tesszük, kinyújtjuk és apró, kb. 2x2 centiméteres kockákra vágjuk. A tésztadarabokat lisztes kézzel felszedjük a nyújtólapról, és a forrásban lévő, már majdnem teljesen elkészült levesbe dobáljuk. Addig főzzük, amíg puha nem lesz. Kifejezetten szabadtéri, bográcsos főzésre való a következő recept: Vörösboros marhagulyás Hozzávalók: 10 dkg szalonna 500 g marhahús 200 g krumpli 2 fej hagyma 3 dl száraz vörösbor só, bors paprika Elkészítés: A bográcsba egyszerre beletesszük a felaprított szalonnát, a megtisztított, durvára vágott hagymát és a felkockázott húst. Lepirítjuk és hozzáadjuk a bort, amivel pár percig együtt főzzük, majd ha felforrt, felöntjük másfél liternyi vízzel. Ízlés szerint fűszerezzük forrás után paprikával, sóval, borssal. Mikor a hús félig megpuhult, akkor tesszük bele a megtisztított, felaprózott burgonyát, amely így egyszerre fő meg a hússal. Mint a magyaros, pirospaprika dominálta ételekhez általában, a vörösboros marhagulyáshoz is friss, fehér kenyér ajánlott kísérőként.
Kalendárium

2018. december 10.
hétfő
Judit napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...




Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Tofu-burger (12 darab)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok