Ez a cikk 2 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

120 éves a Nagycsarnok

2017-04-27

Hihetetlen hogy repül az idő, Budapest éléskamrája, 1. számú vásárcsarnoka, és egyik leglátogatottabb nevezetessége idén betöltötte a 120-at!

Szeretnénk megköszönni vásárlóink hűségét és ragaszkodását, ezért meginvitálunk mindenkit egy fantasztikus születésnapi hétre!

2017. május 2. és 6. között egész héten várjuk Önöket fantasztikus, múltidéző fotókiállítással, tombolával, akciókkal, szombaton pedig egy fantasztikus szülinapi bulival!

Színpadi programok 2017. május 6-án:

  • 09:30: Ricsi bohóc
  • 10:30: Néptánc bemutató és táncház a Téka Zenekar közreműködésével
  • 11:30: Bűvész műsor
  • 12:30: Tombola sorsolás
  • 13:30: Közös tortázás

Ezen kívül arcfestő, csillámtetováló, gyermekjátszó és kézműves sarok várja a gyerekeket egész nap.
A rendezvény háziasszonya: Köböl Anita.

Tombola részvételi szabályzat

Mindenkit szeretettel várunk!

Tudta-e?

A Pecz Samu építész tervei alapján készült Nagycsarnok 1897-ben került átadásra. Ez lett Budapest 1. számú és máig is legnagyobb vásárcsarnoka, alapterülete hozzávetőlegesen 11.000 négyzetméter. Egyik jellegzetes eleme a tetőt borító színes épületkerámiák, melyeket a pécsi Zsolnay-gyár készített. Az épület további érdekessége, hogy az első időkben saját vasúti rakodóvágánya is volt és a felszín alatt folyosó kötötte össze a dunai rakparttal. 1999-ben elnyerte az építészeti szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését, a FIABCI Prix d’Excellence díját. 2013-ban a CNN Travel Európa legjobb piacának nevezte, majd megkapta az Európa legszebb Vásárcsarnoka címet is.

Ez a fantasztikus épület természetesen vonzza a külföldi turistákat is, hiszen a világban csak néhány helyen találkozhatnak ilyen gyönyörű műemlék jellegű vásárcsarnokkal. Éppen ezért a látogatók között gyakran megfordulnak prominens vendégek, állam- és kormányfők, művészek.  1984-ben Margaret Thatcher a brit „Vaslady”, 1990-ben az angol trónörökös pár Diana és Charles herceg, de George Bush és még Hirohito császár is vásárolt a Nagycsarnokban csakúgy, mint Tony Curtis a magyar származású amerikai színészlegenda és az Uniós miniszterelnökök feleségei is.

Amellett, hogy a turisták elsőszámú célpontjai között szerepel a Nagycsarnok a főváros lakosai is szívesen vásárolnak itt, ugyanis pontosan tudják, hogy az épület mely részén találják azokat az árusokat, ahol mindig a legszebb és legfrissebb portékákat tudják beszerezni.

A csarnok népszerűségének folyamatos növekedésében jelentős szerepe van az olyan rendezvényeknek is, mint a 2005-ben elindított, a világon egyedülálló kezdeményezésű nemzetiségi napok, mellyel hetente más-más ország kultúráját, termékeit, szokásait, jellegzetes ételeit, népművészetét mutatják be.

A nagyszabású rendezvénysorozaton bemutatkoznak az adott országok kézművesiparának, népművészeti ágazatainak és élelmiszeriparának képviselői. A látogatók nézelődhetnek, kóstolhatnak, és természetesen vásárolhatnak is ezekből a termékekből a kiállítás ideje alatt.

A Nemzeti Napok keretében változatos kulturális, zenei és táncos produkciók szórakoztatják a vendégeket, és ha valakinek egyből kedve támad meglátogatni az adott országot, akkor a helyszínen jelenlevő utazási irodák kínálatát is megtekintheti.

Kalendárium

2020. április 09.
csütörtök
Erhard napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges fasírt (kb. 25 darab)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok