Ez a cikk 3 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Nagycsarnok nem csak a legszebb, de a legjobb is

2017-03-30

Azután, hogy 2013-ban a CNN Travel Európa legszebbjének választotta a Nagycsarnokot, most a LOBU olvasóinak szavazata alapján a legjobb Budapesti piac címet is elnyerte.

A Nagycsarnok nem csak a legszebb, de a legjobb is!

Nagy megtiszteltetés érte Vásárcsarnokunkat, hiszen a LOBU online portál olvasóinak szavazata alapján elnyerte a legjobb Budapesti piac címét. Az eredményt nem csak szépségének köszönheti, hanem hatalmas áruválasztékának, és széleskörű szolgáltatásainak is.

Köszönjük ezt a megtisztelő új címet, ez a legszebb ajándék a Nagycsarnok 120. születésnapjára!

Pecz Samu építész tervei alapján készült Nagycsarnok 1897-ben került átadásra. Ez lett Budapest 1. számú és máig is legnagyobb vásárcsarnoka, alapterülete hozzávetőlegesen 11.000 négyzetméter. Egyik jellegzetes eleme a tetőt borító színes épületkerámiák, melyeket a pécsi Zsolnay-gyár készített. Az épület további érdekessége, hogy az első időkben saját vasúti rakodóvágánya is volt és a felszín alatt folyosó kötötte össze a dunai rakparttal. 1999-ben elnyerte az építészeti szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését, a FIABCI Prix d’Excellence díját. 2013-ban a CNN Travel Európa legjobb piacának nevezte, majd megkapta az Európa legszebb Vásárcsarnoka címet is.
Ez a fantasztikus épület természetesen vonzza a külföldi turistákat is, hiszen a világban csak néhány helyen találkozhatnak ilyen gyönyörű műemlék jellegű vásárcsarnokkal. Éppen ezért a látogatók között gyakran megfordulnak prominens vendégek, állam- és kormányfők, művészek.  1984-ben Margaret Thatcher a brit „Vaslady”, 1990-ben az angol trónörökös pár Diana és Charles herceg, de George Bush és még Hirohito császár is vásárolt a Nagycsarnokban csakúgy, mint Tony Curtis a magyar származású amerikai színészlegenda és az Uniós miniszterelnökök feleségei is. Amellett, hogy a turisták elsőszámú célpontjai között szerepel a Nagycsarnok, a főváros lakosai is szívesen vásárolnak itt, ugyanis pontosan tudják, hogy az épület mely részén találják azokat az árusokat, ahol mindig a legszebb és legfrissebb portékákat tudják beszerezni.
A csarnok népszerűségének folyamatos növekedésében jelentős szerepe van az olyan rendezvényeknek is, mint a 2005-ben elindított, a világon egyedülálló kezdeményezésű nemzetiségi napok, mellyel hetente más-más ország kultúráját, termékeit, szokásait, jellegzetes ételeit, népművészetét mutatják be.
A nagyszabású rendezvénysorozaton bemutatkoznak az adott országok kézművesiparának, népművészeti ágazatainak és élelmiszeriparának képviselői. A látogatók nézelődhetnek, kóstolhatnak, és természetesen vásárolhatnak is ezekből a termékekből a kiállítás ideje alatt.
A Nemzeti Napok keretében változatos kulturális, zenei és táncos produkciók szórakoztatják a vendégeket, és ha valakinek egyből kedve támad meglátogatni az adott országot, akkor a helyszínen jelenlevő utazási irodák kínálatát is megtekintheti.

Forrás: http://lobu.hu/a-vasarcsarnok-a-legjobb-es-a-legszebb.html#ixzz4cWGzAXdd

Kalendárium

2020. április 03.
péntek
Buda, Richárd napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Vörösboros marhagulyás

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok