Ez a cikk 9 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

GOMBAVERSENY 2010

2010-09-30

Ismét itt az ősz, tarsolyában a már 11. ’Országos Gombafelismerési Versennyel’. A korábbi évektől eltérően az idén bizony szinte „folyamatosan” esett, ami a gombák megjelenését jelentősen elősegítette, sok ritkábban megjelenő faj „elődugta fejét”. Ezen fajok előfordulásukkal komoly fejtörést okoztak a szakértőknek is, hiszen az ilyen „vendéget” nehezebb megjegyezni, hamarabb kikopik a köztudatból.

A csapadékos időjárásnak köszönhetően nagyobb lehetőség adódik a verseny anyagának begyűjtésére, persze ezzel nőhet a kevésbé jellegzetes gombák bekerülésének valószínűsége is. A versenyen továbbra is 60 gombafajt kell felismerni, a helyszín a Vámház körúti Vásárcsarnok (2. sz. kép).

Az elmúlt időszak sajnálatos mérgezési esetei ismét rávilágítanak a szakértők feladatának fontosságára és azt is jelzik, hogy mindig vannak felelőtlen emberek akik a még most is nagy számban előforduló galócákat szedik (talán mert azokat hozzáértőbbek nem szedték le?), ez akkor kifejezetten veszélyes ha az a gomba épp a Gyilkos galóca (1. sz. kép).

Mind itt, mind számos más helyen sokszor felhívtuk a gombagyűjtők figyelmét arra, hogy csak biztosan ismert, illetve bevizsgált gombát használjanak fel!!


1.sz. kép Gyilkos galóca

2.sz. kép Gombaverseny
Kalendárium

2020. április 09.
csütörtök
Erhard napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges fasírt (kb. 25 darab)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok