Ez a cikk 9 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Paprika

2010-05-11

A hazai az igazi! Óvja az egészséget, szépséget – kiváló a magyar zöldpaprika minősége. Beköszöntött a hazai üvegházakban, fűtött fóliákban nevelt zöldpaprika szezonja. Április végén, május elején, a CSAPI piacain egyre nagyobb mennyiségben jelenik meg ez a magyar konyhában nélkülözhetetlen zöldség. Az itthon termesztett paprika egyúttal megszilárdíthatja e termék iránti bizalmat, ami a növényvédőszer maradvánnyal mérgezett, marokkói import paprika miatt rendült meg az elmúlt hetekben.

Ledó Ferenc, az egyik legnagyobb hazai termesztő, a Délalföldi Kertészek Szövetkezete elnöke tájékoztatása szerint magyar paprikánál még nem fordult elő ilyen minőségi kifogás. Már csak azért sem, mert a hazai élelmiszerbiztonsági előírások eleve a legszigorúbbak az Európai Unión belül. Például kötelező a kereskedő részére bemutatni a termesztő által vezetett permetezési naplót, ami pontosan regisztrálja a növényvédőszerek felhasználási dátumait, erre a vegyszer lebomlási idejének nyomon követése miatt van szükség. A piacokon kínált hazai paprika egyébként is ízesebb, zamatosabb a külföldről behozottnál. Frissebb is, mert a szedés után 1-2 napon belül az árushoz kerül, amíg az import 7-8 napi utazás után köt ki a pultokon. A szakember állítja: a hazai termesztésű paprika egyre növekvő hányadát vegyszerek helyett környezetbarát biológiai védekezéssel óvják meg a kártevőktől. Így például Szentes környékén a paprika legnagyobb ellensége, a növényt elsorvasztó trisz nevű rovar ellen egy speciális fajta másik rovart vetnek be, amelynek fő tápláléka a paprikafaló trisz. Ezáltal a természet átvállalja a vegyszerek szerepét, ami egészségünk javát szolgálja. A biológiai védekezés a nagy meleg és a száraz levegő miatt a konkurens paprikatermesztő országokban – Marokkó, Törökország, Jordánia – a miénkhez képest túl drága, e helyeken ezért ragaszkodnak az egészséget veszélyeztető vegyszerekhez. A magyar paprika viszont éppen a kiváló minősége miatt külföldön is keresett.
A 19. században a bolgárkertészek által nálunk végleg meghonosodó édes paprika beiktatása a napi étrendbe azért is ajánlatos, mert magas a C-vitamin tartalma. Ezen felül bőségesen van benne béta karotin, amiből a szervezet A vitamint állít elő, ez pedig a bőr simaságát, a ráncosodás késleltetését garantálja. A harsogó, jóízű paprika csábító zöldség, mégis – a gazdasági nehézségek miatt – némiképp csökkent a hazai fogyasztás. Az egy főre jutó átlag 90 kilónyi zöldségen belül 15 kilónyi paprikát eszünk meg évente, amivel az európai középmezőnyben foglalunk helyet. Baj, hogy egyenlőtlen a fogyasztás, télen éppen a magasabb ár miatt ritkábban kerül az asztalra, nyaranta pedig átlagon felüli mennyiségben eszünk belőle. A szakember szerint mégis kár lenne a paprikavásárláson spórolni, mert általa a gyógyszertárban megvett vitaminok elhagyásával javítható a háztartási pénzügyi mérleg.
Tévhit, hogy a fólia alatt nevelt édes és hegyes paprikában nincs elég vitamin. Annyi alapja van ezen mendemondának, hogy mesterséges fény mellett egy négyzetméternyi területen legfeljebb 1,5 kiló paprika szüretelhető, amíg a napfényen ennek kétszerese terem meg, igaz, beltartalmi értéke is valamivel magasabb. Mindent egybevetve az egészségünk és a hölgyek szépségének megőrzésére a tavaszi piacon szemlélődve érdemes a pénztárcánkhoz igazodva lecsónak, töltött paprikának való után nézni.

Kalendárium

2020. április 08.
szerda
Dénes napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges fasírt (kb. 25 darab)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok