Ez a cikk 10 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Böjt utáni időutazás – vissza a tavalyi árakhoz – Húsvéti árubőség a CSAPI piacain

2010-03-29

Az idei húsvéti ünnepek szökőév lévén előbb köszöntenek be mint más években, ezért a piaci előkészületek is korábban kezdődtek a vevők áradatának fogadására. A Bosnyák téri Piactól a Nagycsarnokon, a Fehérvári úti illetve a Rákóczi téri Vásárcsarnokon át az árusok mindenhol feltöltötték a készleteket, bőséges a választék sonkából, tojásból, bárányhúsból, kalácsból és más jóból, ami ezekben a napokban a családi asztalra kerülhet.Sokakat meglephet, de az idegborzoló hírek ellenére az árak alig mozdultak el a tavalyitól. Az infláció, az energia- és benzinárak elszabadulása a CSAPI piacain csupán leheletszerűen érződik. Csodák csodája, de például a sonka egyes helyeken még olcsóbb is, mint tavaly. Szabolcs Attiláné, a Rákóczi téri Vásárcsarnok felügyelője szerint az úgynevezett parasztsonka kilója egyes helyeken 1680 forint, amíg tavaly 2000-nél is többet elkértek érte. De most, már akár 920 forintos, gyorspácolásban készült sonkát is meg lehet venni. Az eddigi vásárlási tapasztalatok szerint a háziasszonyok most kitesznek magukért. Kevésbé az ár a fő szempont a vásárlásnál, inkább a drágább, de jobb minőségű és lehetőleg hazai termék a kelendő. Úgy tűnik, hogy a húsvét továbbra is kiemelt figyelmet kap az ünnepek sorában, ilyenkor a családi asztalon csak a legkiválóbb finomságok kaphatnak helyet.
Ezért aztán sok háziasszony a sonkát tejes vízben beáztatja. Ettől a tejsav kémiai reakcióba lép a hús szöveteivel, ezáltal megereszt, puhább, ízletesebb lesz, valósággal szétomlik a szájban. Ráadásul a tej a só egy részét is magába szívja. Ennek pedig táplálkozás-élettani szempontból jelentős a hatása. Az átlagember ugyanis napi 15-20 gramm sót fogyaszt, pedig a szervezet ennek a mennyiségnek a felével is beérné. A felesleget a vesék csak lassan képesek kiválasztani, ezért a sejtnedvekben halmozódik fel – amitől pedig felszökik a vérnyomás. Másfelől viszont – amerikai tudósok megállapítása szerint – a sós étel a boldogság érzetét kelti, elűzi a depressziót, amelyet talán éppen a megrendült egészségi állapot idéz elő. Ezen ördögi kőrből a kiutat a háziasszony arányérzéke jelentheti.
A húsvéti sonka erős vetélytársa a bárányhús. Ez a finomság az idén valamivel drágább, mint tavaly, de így is már 1000 forint körül megvehető kilója, amíg a zsenge, legkiválóbb változat ennek háromszorosa is lehet. A bárányhús finom, koleszterinben, zsírban szegény, ezért kitűnően alkalmas a nagy lakmározásoktól feltámadó bűntudat elaltatására is.
A magyar konyha egyik fő alapja a tojás, melyből most sincs hiány, a CSAPI piacain 28-36 forint között lehet hozzájutni, hogy ne hiányozzon a sonka mellől az ünnepi tálban.
A gasztronómia hagyománya között a húsvéti kalácsnak is rangos a szerepe. Sok helyen kínálják a piacokon a Lipóti Pékség remekeit, közöttük, az illatos, könnyű, szemre is gyönyörű, mosolygós kalácsot, ami ha nem is olcsó, de idén is van belőle bőven a pultokon.
Kalendárium

2020. április 10.
péntek
Zsolt napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges rétes (16 szelet)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok