Ez a cikk 10 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Retek, hagyma, paraj

2010-02-23

Télvégi náthaűző piaci primőrkavalkád

Közeleg a tavasz: több fény, kevesebb nátha. E törvényszerűség azonban csak akkor érvényes, ha a téli vitaminínséges időszakban megfáradt szervezetünket feltuningoljuk, vitaminokkal bombázzuk. Kapóra jöhet ehhez a CSAPI piacain virító sokféle zöldség, a tavasz közeledtét jelző primőrök sokasága. Közöttük a retek, az újhagyma és a spenót, amelyek főként a hazai termesztők melegágyaiból, fóliái alól kerülnek a standokra.
Az árra sem lehet panasz. Amíg a hivatalos statisztikák szerint a forint vásárlóértéke egy év alatt 3-4 százalékkal csökkent, addig ezen zöldségek – Szabolcs Attiláné, a Rákóczi téri Vásárcsarnok felügyelője szerint – a tavalyi áron kínálják magukat. A retek csomója 78-158 forintért, a hagyma 125-168, a spenót kilója 700-900 forint körül vásárolható meg. A Nagycsarnokban mindez gyakran még olcsóbb is.

Létfontosságú élelmiszerekről van szó. Az egészségünk, a napi jó közérzetünk a tét. Hiszen e primőrök a hiányzó ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok tárházai. A retek például egy valóságos áldás. A népi bölcsesség szerint a retek reggel méreg, délben étek, este orvosság. A modern táplálkozástudomány szerint is igaz ezen mondás. A reggelre szóló figyelmeztetés pedig az éhgyomorra történő retekevéstől óv, egy szelet kenyérrel, vagy rántottához e napszakban is nyugodtan ehető. E ropogó finomság csupa C vitamin.
A retek nem csupán az asztal üde színfoltja. Orvosság. A benne rejlő kéntartalmú illóolajok jóvoltából általa megelőzhető az epekőképződés, csillapítja a köhögést, növeli az étvágyat, erősíti az immunrendszert. Piacon járva kár lenne legalább néhány csomó retek nélkül hazatérni a családi asztalhoz.

A friss, üde ízekre kiéhezett háziasszony szívesen vásárolja a most nagy mennyiségben megjelenő újhagymát. „Feldobja„ az egyszerű vajas, vagy zsíros kenyeret, a felvágottat, szinte minden ételhez passzol. A természet csodájaként számon tartott hagyma rendszertanilag a liliomfélék családjába tartozik, ám illata alapján bárki is aligha tévesztené össze a virággal. Az újhagyma csak egy a számon tartott 1250 hagymafajta között. A hagymát Indiában már 2000 évvel ezelőtt is gyógynövényként ették. Többek között reuma ellen és szívbetegségek megelőzésére használták. Nálunk a középkorban kezdődött a karrierje, ma elképzelhetetlen nélküle a napi étrend. Érdemes is hagymát hagymával enni – ilyenkor tavasz tájt. Javítja az emésztést, leküzdi a magas vérnyomást, segít megelőzni a szívinfarktust, az agyvérzést.

Az egész évben kissé lenézett, mostohán kezelt spenót ilyenkor tavasz előtt, mint a legkorábbi primőr, becses táplálékká magasztosul. Indokolt is e felértékelés, mert igen sokoldalú növényről van szó. Csonterősítő hatása mellett K, A, C, B vitamint, mangánt, vasat, magnéziumot tartalmaz. Oxszalát is bőségesen megtalálható a spenótban, ami viszont - legalábbis főzve - a vesekőképződés miatt nem előnyös. A télen felszedett plusz kilók leküzdésére szintén kapóra jöhet a paraj.
Kalendárium

2020. április 10.
péntek
Zsolt napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges rétes (16 szelet)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok