Ez a cikk 10 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Szalonna és hurka, kolbász - Piacokon ez most az adu ász

2010-01-14

A hidegebb téli hónapokban a szervezetünk jobban igényli a zsírosabb, nehezebb ételeket. A CSAPI piacain ilyenkor nagyobb is a kereslet a hurka, kolbász, szalonna, disznósajt iránt, a bőséges kínálat pedig még inkább vásárlásra csábít. Egyébként is kollektív tudatunkban több évszázados beidegződés, hogy november vége és február között a disznóvágások fő szezonjában többet eszünk ezekből a finomságokból. Hiába háborog ellene a józan ész, a korszerű táplálkozásról hallott sok bölcs intelem, a tapasztalat szerint a disznóságokban rejlő ízrobbanás, az ínycsiklandó illatok mindent legyőznek.

Sajnálatos tény, hogy a sertéshús magas, 42 százalékos telített zsírsava felelős a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért. Ugyanakkor a hús fehérje, vitamin és ásványi anyag tartalma nélkülözhetetlen a szervezetünk számára. Ezen ellentmondás feloldására a tudósok a mértékletességet és a változatosságot javasolják. Vagyis, nem kell restelkedni, ha szerény mértékben a piacok őstermelőinél, a hentesek pultjainál hívogató kolbász költemények láttán elgyengülünk. Amennyiben a zsíros étkek mellé beiktatjuk a napi étrendbe a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztást, megőrizhetjük egészségünket. Igaz, a véres, vagy májas hurka koleszterinszintje 97-et mutat, amíg a virslié 75, a pisztrángé alig 50, mégsem szükséges lemondani e gasztronómiai élményről. A hurkák ellensúlyozására a leginkább zsírégető gyümölcsként ismert ananász, szilva és a citrom beiktatása lehet a megoldás. Természetesen a napi több mozgás is segíthet.

Olykor ugyancsak lehetetlen visszautasítani a finom, ropogós, illatozó friss töpörtyűt is. E csemege sem feltétlen káros - ha nem eszünk túl sokat belőle - főként vöröshagymával, barna kenyérrel fogyasztva. Ráadásul olcsó és mégis vetekszik a legrafináltabb szakácsok által elővarázsolt ételcsodákkal. A vöröshagyma beiktatása a sok zsíros étel közé önmagában is elegendő lehet mardosó lelkiismeretünk csillapítására. A népi tudomány szerint hatóanyagai miatt mérsékli az érelmeszesedést, csökkenti a szívroham kialakulásának veszélyét, véralvadás esetén gátolja a vérrögképződést. Mindezt az elődeink is ösztönösen megérezték. A földeken nehéz munkát végző emberek a szalonnát általában hagymával falatozták, tudva, hogy a zsíros étel emésztését ez a zöldség megkönnyíti.

A hagyományos magyaros étrendben egyébként a disznóhús igazán a török időkben honosodott meg. Mivel mohamedán vallásuk tiltotta ezen tisztátalan, a "gyaur kutyáknak" való ételt, az adók kivetésénél kevés figyelmet szenteltek a portákon röfögő jószágra. Ezt felismerve az ezerféle sarctól meggyötört jobbágyok mindinkább ráálltak a sertéstartásra. A disznóvágás szezonja pedig azért esett a téli hónapokra, mert a hidegben a hús jobban kiszellőzik, nem fülled be, ezáltal jobb ízű finomságok készülhetnek belőle - még a frizsiderek korában is.
Kalendárium

2020. április 03.
péntek
Buda, Richárd napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Vörösboros marhagulyás

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok