Spórolási tippek a mindennapokra
Egy kis ez, egy kis az. Minden vásárlás így kezdődik, aztán a pénztárnál jön a meglepetés! Pedig egy kis odafigyeléssel vagyonokat spórolhatunk – és még nélkülöznünk sem kell!
Váltsunk házira!
Rengeteg olyan csomagos rágcsálnivaló és készétel van, ami sokkal olcsóbb (és környezettudatosabb), ha otthon készítjük el. Gondoljunk csak a tésztaszószokra, salátaöntetekre, pizzára vagy granolára. Miért fizetnénk az egészségtelen, mikrós pattogatott kukoricáért, ha ugyanannyiért vásárolhatunk pattogtatható kukoricaszemeket, mégpedig annyit, amennyi tucatnyi alkalomra elég? Arról nem is beszélve, hogy az otthon készített pattogatott kukorica jóval egészségesebb is a zacskós boltinál.

Váltsunk kimérős termékekre!
Sokszor automatikusan nyúlunk az előre csomagolt gyümölcsdobozok és zöldségzacskók után. Mi értelme van egy kétkilós csomagnak, ha csak néhány darabra van szükségünk?
Váltsunk boltot!
Mindenkinek megvan a kedvenc beszerzőhelye, de meglepő megtakarítást érhetünk el, ha hajlandóak vagyunk kicsit kimozdulni a komfortzónánkból. A szupermarketek gyakran árulják ugyanazt az élelmiszert drágábban, mint egy helyi kereskedő a piacon. A piacon ráadásul a nyílt verseny miatt olcsóbban is vásárolhatunk, és válogathatunk a standok portékáinak minősége és ára között – egy helyen!

Váltsunk idényárura!
Vannak olyan kedvenceink, amiket képesek lennénk egész évben, minden egyes nap enni, de lássuk be: az egyes zöldségek és gyümölcsök egy adott helyen, egy adott időben teremnek. Ha szezonális termékeket fogyasztunk azok helyett, amelyek több ezer kilométert utaznak azért, hogy a sarki boltban, piacon landoljanak, nem csupán a pénztárcánkkal teszünk jót. Az idényáru mindig ízletesebb, vásárlásukkal pedig a környezetet is kevésbé terheljük.

Változtassunk tárolási szokásainkon!
Ha a krumplit és a hagymát együtt tároljuk a hűtőben, valószínűleg a megvásárolt áru fele néhány nap múlva a kukában köt ki. De ha változtatunk a tároláson, kevesebbet vész kárba – ami azt jelenti, hogy kevesebbet is fogunk költeni. Műanyag zacskók helyett az élelmiszereket tegyük papírba, vagy légáteresztő műanyag dobozokba.
Megosztás