Eldorádó – A piac íze, java
A Rákóczi téri piacon található egyik legnépszerűbb étterem oldalán ezt olvashatjuk: Látványkonyha a város közepén, a Rákóczi téri vásárcsarnokban. Nagymamáink konyhája és modern receptek. Ízek. Élmények. Emlékek.

Valójában azonban sokkal több van a siker hátterében, mint amit ezek a sorok sugallnak. Mi volt a tulajdonos koncepciója a kezdetekkor, hogyan vált híressé a hely, illetve milyen tapasztalatokkal gazdagodott az évek alatt? Kérdéseinkre Fazekas Bálint, az étterem tulajdonosa – és egyben chéfje – válaszol.
- Az étterem nyitásának elképzelésekor rögtön a Rákóczi téri piac jutott eszedbe? Miért esett a választásod a csarnokra?
Annak idején urbanisztikát és örökségvédelmet hallgattam az egyetemen. Mindig vonzottak a különleges helyek, amik nincsenek a figyelem középpontjában, pedig lehetnének. Egy ideje már kerestem alkalmas üzletet, egy saját vállalkozásban működő konyhának. Több budapesti étterem megnyitásában részt vettem, voltak tapasztalataim és elképzeléseim a kialakítással kapcsolatban. Ismertem a környéket dolgoztam már itt, és mindig is szerettem. Kihívásnak éreztem, hogy ide visszajöjjek, kerülgettem a helyet, többször visszajöttem, aztán döntöttem. Egy fél évig tartó teljes belső átalakítás után, 2017 márciusában nyitottunk meg.
- Mi volt a koncepciód az étterem nyitásakor? Milyen helyet képzeltél el fejben? Sikerült megvalósítani az ötleteket?
Nekem az alapanyagok minősége és a története nagyon fontos, ezt már megtanultam mielőtt idetévedtem. A Piac és piacozás alapvető létformám. Az ételkészítés ehhez igazodik, intuitív és nagyon személyes. Sokan dolgoztak velem itt, és a legtöbbjük még mindig ezen a pályán van.
Nők és férfiak különböző családi és szakmai háttérrel nagy odaadással vettek részt abban, hogy az Eldorádó létrejöjjön.
Az ötleteimből sokat sikerült megvalósítani. Két éve egy zöldséges standot alakítottunk át a market bisztró leülős részévé. Sokan szeretik, a különleges atmoszférája miatt. Az az álmom, hogy az Eldorádó bebizonyítja létjogosultságát és piaci vállalkozásként hozzá tud tenni a Rákóczi Téri Csarnok újjáélesztéséhez.
- Szerinted mik az okai a népszerűségeteknek? Mi a titkotok?
Úgy érzem a pozitív visszajelzések alapja a jó ételek és italok, a konyha nyitottsága és a belső tér hangulata. Az Eldorádónak van mondanivalója és ez az üzenet illeszkedik ahhoz, ami ennek a Vásárcsarnoknak az üzenete és ebben az önazonosságban van valami vonzó. Második éve kerültünk be a Magyar Konyha Magazin top 10-es listájába „Piac és Gasztronómia” kategóriában. Egy álmot valósítunk meg, és ezt érzik a vendégek is, összekacsintunk.

- Milyen ételekkel találkozhatunk nálatok? Mi inspirál egy-egy fogás megalkotásánál?
Ez egy olyan étterem, ahol a főszakács egyben vezeti is a helyet, ez ad egy szabadságot nekem, ami jó mert az alapanyagok 90 %-a a Csarnokból kerül a konyhánkba. A beszerzés a közvetlen kapocs a többiekkel. Ez a partneri viszony a legfontosabb, így akár egy csokor friss sárgarépa, vagy egy most érkezett birkacomb is tud inspirálni. Aznap már ott is van az étlapon a birkaleves persze zamatos turbolyával főzve, hogy ott legyen az a csavar, amiért érdemes ezt csinálni.

- Előszeretettel készítesz vega-vegán-vegetáriánus, illetve gluténmentes ételeket is. Van ezekre igény, még egy ilyen hagyományos közegben is, mint a piac?
Amióta itt vagyunk egyre inkább nő az igény arra, hogy ezekre mindig legyen opció és az is ugyanolyan izgalmasan legyen kitalálva, mint a hagyományos ételkínálat. A klímaváltozás hatásainak beépülése a köztudatba tovább hajtja, sőt elvárja, hogy a felelős gazdálkodásból származó alapanyagokat felelős módon használjunk. Ez csak úgy érhető el, ha az étlap fele megfelel ezeknek a feltételeknek.
- Akad valami megvalósításra váró ötleted a jövőre nézve?
A Rákóczi Téri Csarnok nagy múltú intézmény, azért építették, hogy a köz szolgálatába álljon. A XIX. század végén a közegészségügyi szempontok kiemelten fontosak voltak. Ezek a kérdések újra az első helyre kerültek.
Most nagyon kevesen járnak ide, a jelenlegi helyzet egy lehetőség arra, hogy újraszervezze magát a Csarnok, és betöltse a neki szánt szerepet a város életében.
- Biztosan vannak törzsvendégeitek, akik már jól ismerik az ízeiteket és, hogy mire számíthatnak nálatok. Írnál pár sort azoknak is, akik még nem jártak nálatok? Milyen élménnyel gazdagodnak majd mind az ízeket, mind a környezetet illetően?
Nagyon várom az újrakezdés lehetőségét. Aki eljön, hozzánk tapasztalni fogja, ez egyfajta kikapcsolódás. A Szalonunkban kis asztalok mellett ülnek, az üzlet előtt van egy óriási asztalunk, oda egyszerre 20 fő is elfér egyszerre. Ez a rész emlékeztet a „Rákóczi Reggelik” hangulatára, ami egy viszonyítási pont lett a Csarnok életében.
Az étlap minden napra tartogat valami újat. A hagyományos magyar konyha és a nemzetközi konyha egyszerre van jelen. Az italok terén is sok érdekesség van, Fehér Nyúl sörök, Caribou kávé, borok a Maeijer & Leemans borászattól és a saját készítésű csodaturmixok szombatonként!
- Végül, de nem utolsó sorban: melyik a kedvenc ételed és miért?
Kedvenc ételem: paprikáscsirke nokedlivel, savanyúsággal
Miért? Ha jó sok szafttal készül, kertben nevelkedett csirkéből, frissen főtt galuska van hozzá és házi savanyúság, akkor ez a legjobb a világon!
Megosztás