Itt van az ősz, itt van újra! – Avagy néhány gondolat az idei őszi gombaszezonról
Annak ellenére, hogy a „hivatalos” nagy gombaszezon egyébként is ősszel van, hiszen ekkor találkozhatunk erdeinkben és mezőinken a legtöbb gombafajjal, általánosságban elmondható, hogy nem minden évben van ekkora „gombadömping”, mint ebben az évben. Ez köszönhető az igen kezdvező időjárási feltételeknek, az elmúlt havi nagy és gyakorlatilag folyamatos esőzéseknek, ami köztudottan nagyon kedvez a gombák megjelenésének.
Ilyen kedvező időjárási viszonyok mellett, szinte bárhová megyünk, gombába botlunk, legyen az meszes talajú tölgyes, savanyú talajú fenyves, vagy akár mező, de még akár a saját kertünkben is rájuk lelhetünk.
A következőkben szeretnék bemutatni néhány jellemzően őszi fajt, és természetesen nem maradhat ki a felsorolásból az idei ősz fő „slágere” sem, amely gombával most nagyon sokat találkozhatunk túráink során.
Kirándulásain során sokszor találkozhatunk az erdőkben az ehető, árusítható szürke tölcsérgombával, amely nagyobb húsos termőtesteivel könnyen felhívja a figyelmet. A gomba kalapja szürkés, eltolható lemezei vannak, illata pedig erős, fűszeres. Ez a gombafajunk feltételesen ehető, csak alapos főzés-sütés után fogyasszuk, ellenkező esetben gyomorpanaszokat okozhat!

A lila pereszke és a lilatönkű pereszke feltűnő színű termőtesteivel hívja fel a figyelmet, az előbbire lomb- és fenyőerdőben bukkanhatunk, míg az utóbbival jellemzően legelőkön és réteken találkozhatunk. Mindkét faj ehető és árusítható, helyenként gyakori, így bátran gyűjthetjük.


Akár tömegesen találkozhatunk a szemcsésnyelű fenyőtinóruval, amelyet csak kéttűs fenyő alatt találhatunk meg. Ehető, árusítható, azonban ajánlatos a nyálkás kalapbőrét lehúzni elkészítés előtt, ami nyálkássá teheti az ételt. Annak ellenére, hogy a gyűrűs tuskógomba az elhalt fák mellett sajnos az élő fákat is megtámadja és tönkreteszi, komoly erdészeti károkat okozva ezzel, az egyik leggyakoribb, igen kedvelt étkezési gombánk. Elkészítés előtt mindenképpen főzzük legalább 20 percig, ugyanis a gomba nyersen mérgező.


Az idei ősz „slágere” kétségkívül a nagy őzlábgomba, ami egyébként is egy gyakori gombafajunk, ezen az őszön pedig rendkívül nagy számban jelentek meg termőtestei a különféle erdőkben, nyiltabb részeken, azonban az erősen nedves területeket nem kedveli. Könnyen felismerhetjük feltűnően nagy termőtestéről, tönkjének sötét kígyóbőrszerű mintájáról, valamint nagy elmozdítható gallérjáról. Kedvelt árusítható csemegegomba, elkészítését leginkább rántva ajánljuk.

Gombaszedéseink alkalmával legyünk azonban óvatosak, a sok ehető gomba mellett szép számban találhatunk mérgező fajokat is. Annak ellenére, hogy a galócák nemzetsége általában a meleget szereti, elég nagy számban jelentek meg az idei ősszel a gyilkos galócák is.
A „zsákmány” begyűjtését követően lehetőség szerint még aznap mutassuk be a gombákat szakellenőrnek. Szeretettel várjuk a kedves gombagyűjtőket az alábbi piacainkon és vásárcsarnokainkban, ahol a gombavizsgálat ingyenes.
Minden kedves érdeklődőnek jó gombászást kívánunk!
Szerző: Abrudán Barbara
Megosztás