Ez a cikk 15 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Paprika

2004-11-01

A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal 2004. október 27-én értesítette az Országos Tisztifõorvosi Hivatalt, hogy szennyezett, aflatoxinnal fertõzött fûszerpaprikát találtak kereskedelmi fogalomban.Még ezen a napon az ÁNTSZ intézkedett arra vonatkozóan, hogy az ország területén lévõ valamennyi fûszerpaprika gyártó kötelezett a kereskedelmi forgalomban lévõ és kerülõ fûszerpaprika laboratóriumi vizsgálatára. A vizsgálat eredményéig valamennyi, az ország területén lévõ fûszerpaprika zárolásra került, és csak negatív eredménnyel rendelkezõ fûszerpaprika kerülhetett, illetve kerülhet ismételten kereskedelmi forgalomba. A lakosság az ÁNTSZ honlapjáról (www.antsz.hu), valamint az MTI közleményébõl értesülhet folyamatosan a negatív vizsgálati eredménnyel rendelkezõ fûszerpaprikáról és annak felhasználhatóságáról. Amit tudni kell az aflatoxinokról: Az aflatoxinokat az aspergillus penészgombák termelik. A négy legnagyobb tömegben elõforduló aflatoxin a B1, G1, B2, és a G2. Közülük is a leghatékonyabb és élelmiszerszennyezõként legáltalánosabban elõforduló a B1, mely elsõsorban meleg égövi országokban található és csapadékos, magas páratartalmú idõben gyakori. Az aflatoxin a magyar éghajlati körülmények között nem képzõdik, jelenléte a fûszerpaprikában azt jelenti, hogy abba más országból származó fertõzött import paprikát kevertek. Az élelmiszerben eltûrhetõ legnagyobb érték az összes aflatoxinból 10 mikrogramm/kg. A jelenlegi paprikaszennyezés során észlelt legmagasabb aflatoxin B1 koncentráció 80 mikrogramm/kg paprika volt. Ennyi paprikát Magyarországon az "átlagember" két év alatt fogyaszt el. Egyértelmû ezért, hogy az esetlegesen elfogyasztott fûszerpaprika heveny mérgezést nem okoz. Antioxidánsok (pl. flavonoidok) szedésével, vagy minden "zöldszínû zöldség" (brokkoli, spenót, sóska, saláta), gyümölcsök, teafélék fogyasztásával mérgezõ hatásuk csökkenthetõ.
Kalendárium

2020. április 10.
péntek
Zsolt napja van.


Árak

Tekintse meg nagyobb vásárcsarnokaink zöldség-, gyümölcs- és húsárait!


Aktuális árlista

Piacok, Vásárcsarnokok

Tekintse meg piacaink leírását, nyitva tartását...
Tanúsítvány


Gombavizsgálat

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága az alábbi telephelyeken és időpontokban végez ingyenes gombavizsgálatot:

Időpontok és helyszínek

Fidel Gasztró

Állandó szakértőnk, Fidel Gasztró segít, hogy megismerje az alapanyagokat, amelyeket a konyhában használ. Itt megtalálhat az abált szalonnától a zsályáig mindent, ami a szakácskönyvben előfordulhat.


Receptek

Nem tudja mit főzzön vacsorára? Fidel Gasztró ebben is segít! Használja ki a nagyszerű alkalmat, hogy tanácsot kérjen mesterszakácsunktól!

Mai recept:
Zöldséges rétes (16 szelet)

Ha a többi receptre kíváncsi:
Összes recept

Hungarikumok

Ismerje meg jellegzetes magyar termékeinket, melyek híressé tették országunkat!

Hungarikumok